У підлозі храму на Львівщині знайшли 900-річну реліквію (Фото)

03.05.2019 08:43   Джерело: Україна для українців
Опубліковано : Новини Тернопілля

Під час реставрації підлоги в храмі святої Параскеви у місті Буськ будівельники знайшли литий бронзовий нагрудний хрест-складень. Його датують орієнтовно ХІІ-ХІІІ століттям, повідомляє релігійно-інформаційна служба України.

Реліквію знайшли у вівтарній частині храму.

Хрести-енколпіони з’явилися на Русі в період поширення християнства. У середину таких хрестів вкладали мощі святих. Археологи кажуть, що в орнаментах, вилитих на прикрасі, закодований духовний спосіб життя на зорі становлення християнської віри серед русичів.

Складна техніка обробки металу також свідчить про високу майстерність ремісників Київської Русі.

Бронзовий нагрудний хрест-складень орієнтовно ХІІ-ХІІІ століття. Фото: risu.org.ua

Знайдений рельєфно чернений енколпіон із заокругленими кінцями і навершям у вигляді ограненої намистини містить зображення розп’яття на лицевій пластині та вирізьблений хрест на зворотній.

Припускають, що власником хреста був священик, похованій на території старого прицерковного кладовища.

Для міста, у якому знайшли реліквію, вона має важливе значення. Хрест свідчить про те, що вже у ХІІ столітті на Довгій Стороні стояв цей храм.

Однак наразі церква перебуває в аварійному стані. Храм навіть вимкнули від електропостачання, щоб уникнути можливої пожежі через електричне замикання.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Україна для українців  

Коментарі