Тернопільські експерти розповіли, чого очікувати від нового Президента

Опубліковано:
28 Квітня, 2019

Перші речення передвиборчої програми новообраного президента звучать так: “Я розповім Вам про Україну своєї мрії. Україну, де стріляють лише салюти на весіллях та днях народження. Україну, де відкрити бізнес можна за годину, отримати закордонний паспорт — за 15 хвилин, а проголосувати на виборах – за одну секунду, в Інтернеті. Де немає оголошень «Робота в Польщі». А в Польщі є оголошення “Робота в Україні”. Кінець цитати.

Складається ця передвиборча програма з 15-ти сторінок. Серед основних тез, які описав Зеленський, – треба міняти країну і змінюватися самим. Проте експерти кажуть – спочатку потрібно розібратись у тому, які повноваження має президент і чи може він дійсно змінити політичну систему в країні.

“Перш за все треба зрозуміти повноваження президента. Він є головним військовокомандувачем України. Він відповідає за безпеку, оборону і територіальну цілісність. Наступне – він є головним дипломатом. Відповідає за зовнішні зв’язки. В сфері міжнародних відносин він декларує євроінтеграційний напрямок, також він виступає за вступ НАТО, але за результатами референдуму. Тут варто зазначити, що цей шлях вже закріплений в Конституції, тому тут про зміст референдуму сумнівно можна говорити”, – каже Юлія Ковальчук, представниця ГО “Центр UA” в Тернопільській області.

Будучи на посаді Президента, Зеленський планує припинити війну, повернути тимчасово окуповані території і змусити агресора відшкодувати завдані збитки.

“Щодо забезпечення миру він пропонує завершити війну та забезпечити переговори за будапештським меморандумом. Це підключення США та Англії. Також він зазначає, що Крим – це Україна і він планує провести повну реінтеграцію після перемоги у війні”, – додає Юлія Ковальчук.

Також Зеленський пропонує впроваджувати рівність та справедливість, а почне – з себе. У майбутніх законопроектах він заявляє про зняття недоторканності з Президента України, народних депутатів і суддів, про імпічмент Президента України та відкликання народних депутатів України. Проте тут його має підтримати Парламент. 

“Всі закони, які він пропонує, йому потрібно буде працювати з Верховною Радою. Це йому буде достатньо складно, тому що рада зараз входить у виборчий сезон і відповідно, з цієї ради, що є, йому треба знайти спільну мову на предмет розвитку тих реформ, які зараз є. Але не факт, що знімати з себе недоторканість більшість депутатів забажають”, – каже Ігор Ковалик, експерт Комітету виборців України.

Також Зеленський обіцяє підняти зарплату військовим і медикам, підняти пенсії пенсіонерам, але звідки він візьме додаткові кошти в бюджеті – невідомо, кажуть фахівці. Також фахівці говорять, Зеленський новий гравець на політичній карті країни і чого від нього можна очікувати не може спрогнозувати ніхто. Тим більше, що і досі новий президент не представив свою команду.

“Переважно програма складається на команді, з якою кандидат у Президенти йде на вибори. Стосовно нового президента ми не можемо сказати, яка у нього є команда і бачення окремих напрямків життя країни. Ми поки що бачили лише окремих людей, які проводили певну частину реформ”, – каже Ігор Ковалик.

Шоумен Володимир Зеленський виграв президентські вибори. За даними ЦВК його підтримало 73,22% виборців. Тож відповідальність на новообраному главі держави чимала – найперше виконати обіцяне і таки змінити Україну. Зробити її такою, про яку мріє народ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #зеленський, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: