Аграрна Тернопільщина: Овочі цілорічно до столу

Опубліковано:
26 Квітня, 2019

З Марією Марко з Полупанівки Підволочиського району знаю давно. Якось випала нагода зустрітися на міському ринку Тернополя. Пані Марія разом з чоловіком Павлом торгували незвичними для людського ока, дуже великими і м’ясистими помідорами та огірками.

По рушнику життя вже ця пара торують 37 років. Упродовж цього періоду благословили на життєву стезю трьох дітей, Старший Микола- будівельник, Сергій- екскаваторник, Алла- медична сестра. Дочекалися уже й четверо онуків уже молодші школярі Ярослав, Олександр, Владислава та найменшенька шестирічна Маргарита.

Марія Марко людина відомий в області агроном- селекціонер. За це земляки називають її « овочевою енциклопедією». Бо на своєму городі разом з чоловіком вирощує майже 300 сортів та гібридів помідорів вітчизнах та імпортних селекцій томатів, огірків. Шлях помідори від насінини до промислового виробництва триває до 5- 6 років. Зараз вона досконало вивчає сорти французької селекції «Сімеон», « Кітано». Серед нових, в минулому і цьому році надійшли насіння з відомих світових фірм на апробацію 50 сортів та гібридів томатів

Час апробації на полупанівській землі, згідно рекомендацій самих селекціонерів- генетиків три роки, що детально відстежити усі процеси розвитку й дозрівання плодів . їх зберігання в умовах ризикованого землеробства зони Лісостепу. На апробації й огірки «Кібірія», «Еколь», «Лютояр». часник «Данило» і «Любаша»

Днями зателефонував до пані Марії. Які новини? Набирає ваги полуниця, і маємо велику теплицю,- відповіла. Взимку поставили теплицю на 200 квадратних метрів, накрили її міцним агроволокном. Вже зараз її повністю засадили розсадою ранніх помідорів

Крім того подружжя орендують два гектари землі, де щороку дають щедрий урожай зелень, салати, морква та столові буряки. Невтомні трудівники працюють у поті чола від ранку до пізньої ночі. Бо посадити рослини-це лише частина справи. Вони потребують постійного догляду- прополювання, сапання, підживлення, захисту проти шкідників та хвороб. А не припильнуєш, то залишишся без хліба насущного. Це добре знають овочеві професіонали з Полупанівки , завзяте до праці Павло і Марія Марко та їхні помічники діти й внуки.

Ярослав Бачинський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аграрій, #марко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #овочі, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: