Люблю читати старі газети: з їхніх шпальт можна дізнатися про несподівані, а деколи й зовсім приголомшливі новини. Одну з таких прочитала в міжвоєнному польському часописі «Nowy Kurjer». В описаній там історії згадується місто Чортків.

Skrzypce1

Щоденна газета «Nowy Kurjer» («Новий кур’єр») виходила в Познані, присвячувалася політичним та суспільним справам. Одного дня до її редакції навідався місцевий мешканець з історією, що вела аж до Тернопільського воєводства. Її опублікували в номері від 23 квітня 1937 р. під заголовком «Слідами автентичного «Страдіварі». Далі процитую оригінальний текст:

«Наші читачі, напевно, пам’ятають ще фільм «Страдіварі» про історію однієї із скрипок відомого Антоніо Страдіварі, який недавно показали в Познані. Прізвище найкращого скрипкового майстра XVӀӀӀ ст. останнім часом набуло актуальності у зв’язку із приготуваннями до виставки його робіт, що має невдовзі відбутися в Італії.

Кількома днями раніше польську пресу облетіла новина про відкриття начебто автентичного «Страдіварі» Яном Козаком у Ярославі (місто у Підкарпатському воєводстві Польщі, – авт.). Його скрипка має напис, який свідчить про те, що її виготовили в майстерні Антоніо Страдіварі в 1721 р. Якби вона виявилася автентичною, її вартість становила би близько 240 тис. злотих (станом на 1937 р., – авт.).

А нині, здається, ми стоїмо перед відкриттям ще одного «Страдіварі». До нашої редакції завітав залізничний асесор Леон Гулевич (із вулиці Домбровського, 52, помешкання 7) і засвідчив, що його батько, Еразм Гулевич, колишній директор школи в Чорткові, 56 років тому купив у мандрівного музиканта прекрасну скрипку, що мала всередині картку з написом:

«Antonius Stradivarius
Cremonensis
Faciebat Anno 1751».

Цей напис друкований, за винятком дописаного числа 51. Біля напису видніються ініціали Страдіварі, а також характерний для його скрипок хрестик. Такими скрипками вже раз зацікавилася преса ще перед війною (Першою світовою, – авт.), однак ця справа згодом відійшла в забуття».

Редакція газета «Nowy Kurjer» скерувала Леона Гулевича до експерта, котрий би міг підтвердити чи спростувати автентичність скрипки. Цікаво, яким же був висновок експерта? Бо такий шедевр, придбаний 1881 р. у провінційному містечку, байдужим не залишить нікого, навіть сьогодні, через стільки літ.

Skrzypce2

Вікторія МАНЬОВСЬКА

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #скрипка, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: