Вербна неділя 2019: як правильно відзначати велике свято та що категорично не можна робити

Опубліковано:
21 Квітня, 2019

Вербну неділю в поточному році відзначають 21 квітня, а Великдень, як відомо, випав на 28 квітня. У цей день прийнято освячувати в церкві вербові гілочки з молодими пагонами. Після Вербної неділі, у відповідності з традиціями, починається Страсний тиждень, який триватиме до настання Великодня.

Освячена в церкві верба вважається особливою. Традиції свідчать, що гілочки верби потрібно принести з церкви і розкласти в будинку – прикрасити ними ікони і покласти в кожній кімнаті. Розкладену в будинку освячену вербу необхідно зберігати протягом усього року, оскільки вона вважається оберегом від хвороб, пожеж, повіней і інших неприємностей. Крім цього, згідно з переказами, гілочки верби допоможуть зберегти в оселі щастя, любов і благополуччя. 

Ту саму вербу, яка знаходиться в будинку з минулого року, прийнято спалювати, оскільки вважається, що протягом року вона вбирала в себе всю негативну енергію в будинку. Крім того, з давніх пір вважалося, що якщо родичів, дітей та інших членів сім’ї злегка відшмагати священної вербою, при цьому бажаючи здоров’я і благополуччя, то всі хвороби і неприємності підуть геть.

В це свято всю домашню роботу потрібно відкласти в сторону – не можна прибирати і працювати. Зокрема, згідно зі звичаєм, у Вербну неділю заборонено займатися шиттям, пранням, вишиванням і будь-якою іншою фізичною працею. 

Відмовтеся від активних розваг, а також вживання алкоголю (можна дозволити собі трохи вина).

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вербна неділя, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: