Під час екскурсії «1540» крали гроші, точились війни, чистили мешти, екскурсовод був у небезпеці

Опубліковано:
16 Квітня, 2019

Тернополяни стали свідками подій, які розгортались просто на очах учасників і перехожих – крали гроші, точились війни, містом прогулювались повії, хлопчиська продавали газети та чистили мешти, екскурсовод був у небезпеці, коли на Тернопіль знову напали татарські воїни – такою побачили історію міста усі, хто завітав на 15 квітня на першу театралізовано – інтерактивну екскурсію «1540». 

Біля двухсот людей зібрались на вулиці Грушевського поряд із Тернопільськім інформаційним центром (ТІЦ), відгукнувшись на запрошення прийти на незвичне дійство, присвячене першій письмовій згадці про Тернопіль – саме 15 квітня 1540 року польський король Сигізмунд I видав коронному гетьману Янові Тарновському грамоту на заснування міста та володіння землею навколо нього. Про що і нагадав сам гетьман, виїхавши верхи до тернополян 21 століття.

Екскурсовод Оксана Ленчук мала помічника жида Мошку, хлопець спритний і не забував збирати благодійні внески, які щедро додавали учасники екскурсії, адже чим далі тривала екскурсія містом, тим захоплюче ставало дійство. Від вулиці Грушевського до Театрального майдану – не кожен знає, де стояла станція діліжансів, чому брали копитне мито, хто такі сидухи і хто розплітає вночі Тернополем золоту нитку! Навіть пам’ятник Пушкіну поділився своєю таємницею. Раптово група екскурсантів здригнулась від пострілів – у місто прийшла Перша світова війна. На площі зазвучала російська мова.

Від майдану – до вулиці Сагайдачного – тут тернополяни почули живу музику та побачили “дівчат легкої поведінки”, що вийшли прогулятись містом, у натовпі сталась нова колізія у панянки в капелюшку вкрали гаманець, але “злодія” швидко зупинили.

Далі зустріч з “контрабандистом”, який зваблював алкоголем та можливість почистити мешти у малого чистільщика взуття і знову море цікавої інформації про місто. На жаль, від старого міста не так багато лишилось, тому екскурсію разом з героями слухати було неймовірно цікаво. Біля Катедри тернополяни побачили святу Теклю, захісницю міста та звернули увагу на східні мотиви сакральної будівлі. Тут їх увагу привернула група людей в чорному вбранні, яка мовчки обходила Катедру. 

Апогей дійства – Тернопільський замок, адже на молоде місто напали татари. На площі поряд зі сходами розгорнулась битва козаків-захисників та татарських нападників. Гриміли постріли гармат і рушниць і…. неочікуємий фінал – куля влучила у екскурсовода. Жінку на ношах спустили на площу вже всіяну тілами. Фінал і заключне слово Яна Амора Тарнавського, якого талановито втілив очільник ТІЦ Тарас Ковальчук. 

На щастя, усі герої екскурсії залишились живі-здорові. Організатор дійства Тарас Ковальчук створив справжнє туристичне шоу – від ідеї до самої екскурсії пройшло усього місяць. Разом з групою ініціативних тернополян, військово-історичними реконструкторами групою “Патріот”, дівчатами – “татарами” зі Скалату вдалось занурити гостей екскурсії в атмосферу міста у різні часи, розбудити бажання знати більше про своє місто, любити його. Тарас Ковальчук: “Ну ось, і закінчилась перша театралізовано – інтерактивна екскурсія у м. Тернопіль, приурочена до першої писемної згадки про наше файне місто! Довго планували, залучили величезну кількість людей та ресурсів. Дякую команді, адже завдяки усім нам сьогодні вдалось зробити супер подію. Дякую учасникам, адже без Вас все це було б не потрібно. Порадувало, що приїхали гості з інших міст). Дякую за позитивні відгуки! Міст багато – Файне одне. Високий туристичний сезон відкрито! Чкурни у Тернопіль на вихідні!” 

Екскурсію “1540” можна замовити, звернувшись у Тернопільський інформаційний центр. 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Олена Мудра, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #1540, #екскурсія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: