Тернопільські благодійники підтримали Фестиваль українського театру, який відбувається у Польщі

Опубліковано:
9 Квітня, 2019

Цими днями у польському місті Краків розпочався щорічний Фестиваль українського театру «Схід-Захід». Ця унікальна мистецька подія вже здобула визнання польського та європейського глядача. Фестиваль відбувається шостий рік поспіль та є вагомим інструментом, аби міжнародна спільнота більше дізнавалася про колорит української культури. Захід є місцем зустрічі не лише мистецької спільноти, але й виконує важливу дипломатичну місію.

Протягом тижня на різних сценічних локаціях Кракова виступить вісімнадцять театрів з України, а також Фінляндії, Німеччини, Вірменії та Польщі. Участь у Фесивалі беруть як професійні театри, так і аматорські колективи. Переможця визначить журі, до складу якого запрошені відомі артисти та режисери з України та Польщі.

Під час офіційної церемонії відкриття, яка відбулася в театрі Гротеска, вперше цьогоріч звучали обидва державних гімни: разом із учасниками, гостями та глядачами гімн Польщі виконала Світлана Калініченко, гімн України – Олег Скрипка.

null

Ще одним новим започаткуванням Фестивалю стало те, що організатори відзначили благодійників, які надали допомогу у проведенні Фестивалю. Зокрема двом тернополянам вручили знаки народної пошани. Їх отримали: Руслан Кулик – тернопільський політик, директор ТОВ «Українська фабрика реклами» та Ольга Шахін – громадська діячка, голова БО «Благодійний фонд Ольги Шахін». Такі нагороди вручалися вперше за всю історію Фестивалю.

null

 

null

«Мені не байдуже, якою бачать Україну в світі. Будучи радником з міжнародного співробітництва голови Донецької військово-цивільної адміністрації 2015-2018 років, я зрозумів, що захищати інтереси України в світі потрібно не лише за столом переговорів, а й у кінотеатрах, концертних залах, у музеях, на сценах та скрізь, де є мистецтво. Адже митець розповість про Україну те, що не завжди може денести дипломат, через специфіку правил професії», – зазначив Руслан Кулик.

null

За словами Ольги Шахін, підтримка культурно-мистецьких заходів є важливою складовою для формування позитивного іміджу України. «Візуальне мистецтво, зокрема театр – це сфера, в якій українці можуть заявити світові як про свій фаховий хист, так і донести особливості національної ментальності. Крім того, українцям, які проживають закордоном, важливо проявляти свою єдність, плекати традиції. Такі фестивалі, як «Схід-Захід» та подібні імпрези міжнародного рівня, виконують водночас значущу комунікаційну місію, забезпечують міжкультурний діалог. Це важлива складова у контексті того, що Україна обрала для себе європейський вектор розвитку», – підкреслила Оьга Шахін.

Започаткували Фестиваль українського театру «Схід-Захід» у 2014 році дві українки – Надія Мороз-Ольшанська та Марія Макаренко. З року в рік захід набирає обертів, протягом цього часу організаторам вдалося зібрати у Кракові понад 100 театрів світу, які продовжують підтримувати українську культуру поза межами нашої Держави.

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кулик, #нагорода, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #шахін
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: