Село Лапшин на фото 1914-1918 років

04.04.2019 16:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

До уваги читачів світлини села Лапшин Бережанського району Тернопільської області, які датуються Першою світовою війною.

З історії Лапшина відомо, що у 1914 році, з початком Першої світової війни близько 300 осіб з села було мобілізовано до армії, багато юнаків добровольцями пішли в легіон Українських Січових Стрільців. Понад 150 осіб загинуло у цій війні.

Наприкінці серпня в село вступили російські війська. А майже через рік на початку липня 1915 року, відступаючи на лівий берег Золотої Липи, вони спалили село. Згоріли всі будівлі, покриті соломою та тростиною, церква. Уціліли кілька хат, стара і нова школи, священичий дім, читальня. Майже два місяці тривали позиційні бої поблизу села і лапшинці змогли повернутися на згарища вже під осінь.

У листопаді 1918 року була проголошена Західно-Українська Народна Республіка, близько 200 лапшинців з військового обов'язку й патріотизму добровільно влилися до лав УГА.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://europeana.eu/


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі