5 років децентралізації: що дала реформа жителям Тернопільщини

Опубліковано:
3 Квітня, 2019

1 квітня минає 5 років з початку децентралізації в Україні. Перші результати  реформи вже відчули і жителі Тернопільщини: у громадах будують нові дороги, встановлюються освітлення вулиць, капітально ремонтують та відкривають нові заклади соціальної інфраструктури. А ще вдалося повернути до життя навіть такі території, де, здається,  час зупинився ще в 90-х.

Без перебільшення, таких можливостей та ресурсів для розвитку громад, які надала реформа, в історії України ще не було.

Як усе починалося

До початку реформи дуже часто керівники на місцях були обмежені у повноваженнях і залишалися сам на сам з проблемами і викликами. І без необхідних ресурсів. Децентралізація докорінно змінила систему, адже її суть –  передати в руки людей важелі впливу на місцеву владу і запровадити системні зміни в управлінні державою.

Володимир Гройсман, тоді ще віце-прем`єр, був ініціатором і головним рушієм децентралізації 5 років тому. Заради втілення цієї реформи в життя чинний очільник Уряду і прийшов працювати в Кабінет Міністрів України. Розпочати реформу Гройсман намагався ще за часів роботи вінницьким міським головою, але тоді в Києві його не почули. Вже потрапивши до Уряду, Гройсман переконав своїх колег та Президента підтримати децентралізацію.

Спочатку було нерозуміння,  критика і навіть саботаж  на різних рівнях. Адже людям  було важко пояснити, що таке децентралізація та для чого вона потрібна.

«Коли ми розпочинали реформу, завжди запитували, що таке децентралізація, що таке реформа місцевого самоврядування? Зараз можливо пояснити – це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це відсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильна побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація», –  зазначив Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України.

Нова якість життя для кожного

Зараз ми бачимо: децентралізація дала людям поштовх для змін та згуртувала людей. Це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села, селища чи міста.

Сьогодні в Україні створено 884 об’єднаних територіальних громади, які отримали повноваження, ресурси, землю у комунальну власність від держави. Суттєво зросли доходи місцевих бюджетів: з 68,6 млрд.  грн. у 2014 році до 234 млрд.  у 2018 році. Завдяки підтримці з боку держави у регіонах ремонтують школи і садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні і зони відпочинку в громадах. За 4 роки за державні кошти збудовано понад 5000 об`єктів!

«Нам вдалося створити умови, при яких громади отримали нові інструменти та можливості. Ми зробили серйозні кроки вперед – і це тільки початок, – сказав Володимир Гройсман. – Сьогодні можливості децентралізації ще невикористані. Ідеологія реформи в тому, аби створити нову якість життя людей – в освіті, медицині, питаннях безпеки – у всьому, що нас оточує».

Великогаївська громада:  секрет успіху          

На Тернопільщині об’єднаними територіальними громадами охоплено уже 57% населення. У нас створено 49 ОТГ,  які самостійно вирішують, куди направляти кошти.

Великогаївська громада об’єднує 14 населених пунктів У кожному з них маленькими кроками здійснюються реальні справи та уже помітні конкретні результати.

«Держава надала більше можливостей людям на місцях. А ми, зі свого боку, зрозуміли, що маємо самі опікуватися своєю територією та брати відповідальність за її розвиток. Ми створили громаду у 2015 році,  і за цей час реалізовано багато проектів. Що треба людям, щоб відчути зміни? Насамперед – інфраструктура і дороги. Тому ми почали з ремонту  доріг та освітлення. Сьогодні капітально відремонтували вуличне освітлення у всіх  селах громади, відремонтовано практично всі дороги, що з’єднують села громади з її центром», – розповів Олег Кохман, голова Великогаївської  об`єднаної територіальної громади.

За його словами, головне досягнення реформи – наближення послуг до громадян. У жовтні 2018 року у громаді запрацював ЦНАП у форматі «Прозорий офіс». На його будівництво спрямували майже 2 млн. грн. Тут жителі громади можуть отримати 130 адміністративних та соціальних послуг. А недавно відкрили сучасну амбулаторію загальної практики – сімейної медицини,  будівництво якої витратили понад 10 млн. грн.  Вона буде обслуговувати жителів 5 населених пунктів громади.

«Люди бачать і відчувають різницю, що було колись, а що стало за роки громади. Але всі ці проекти ми можемо реалізовувати завдяки коштам які завдяки реформі децентралізації залишаються на місцях. Так, за три роки в інфраструктуру громади вкладено 80 млн грн. І половина цих коштів залишилася у бюджеті. Відчувається підтримка з боку Уряду, зокрема Володимира Гройсмана, який  розпочав цю реформу в 2014 році»,- каже Олег Кохман.

Амбітна мета Уряду

Децентралізація має стати незворотною,  і об‘єднання громад має завершитись до 2020 року. Тоді 100% українців відчують переваги реформи і оцінять нову якість життя

«Децентралізацію потрібно захищати і перейти до нового етапу реформи – на рівні Конституції України. Це дасть можливість не залежати від меркантильних і вузькопартійних інтересів будь-якого політика. Це наше спільне завдання. В 2020 році ми маємо провести чергові місцеві вибори на новій територіальній основі. Країна має бути об’єднана і згуртована об’єднаними, ефективними і самодостатніми громадами», – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гройсман, #децентралізація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #уряд
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: