У Почаєві хочуть декомунізувати назву вулиці, на якій розташована Свято-Успенська лавра

Опубліковано:
30 Березня, 2019

Депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця пропонує перейменувати вулицю Возз’єднання на вул. Івана Мазепи.

Про це депутат написав у себе на Facebook.

«Одна з центральних вулиць в місті Почаєві – Возз’єднання. Згадую момент, коли з міським головою обговорювали зміни назви вулиць і той запевняв, що вулиця названа на честь Акту Злуки УНР та ЗУНР 1919 але, насправді це не так. Жодна з вулиць в часи СРСР не могла бути названа на честь Акту, бо комуністи боролися проти великої України і ніяк не хотіли її об’єднання. Ну міського голову Почаєва можна зрозуміти, така «галіма відмазка» була придумана для того, щоб не перейменовувати вулицю, оскільки на ній розташована будівля міської ради.

Назва «возз’єднання» або «воссоєдінєнія», як кажуть велікороси, активно пропихалась радянською владою. Походить від нібито об’єднання українських і російських земель в наслідок підписання «Березневих статтей» на Переяславській раді 1654 року, а по факту це стало початком закріпачення і окупації України Московією.

Інше трактування – також радянське, і не менш ганебне: «возз’єднання» Західної України з УРСР силами радянської червоної армії у 1939 році, як наслідок підписання пакту Ріббентропа-Молотова, що дав початок Другій світовій війні. Тобто такі вулиці називали на честь окупації совєтами українських земель.

Підсумовуючи пост: пропозиція – перейменувати в Почаєві вулицю Возз’єднання на вулицю Гетьмана Мазепи. Вітаються коментарі з поясненням «за» і «проти», – зазначив Тарас Паляниця.

Зауважимо, що у Почаєві, на вул. Возз’єдання, 8, знаходиться Свято-Успенська Почаївська Лавра, яка підпорядковується РПЦ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вулиця, #декомунізація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #почаїв, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: