В Теребовлі почав діяти «Центр Громади»

Опубліковано:
28 Березня, 2019

“Центр Громади в Теребовлі насамперед є платформою для активної роботи та реалізації добрих ініціатив, місцем, де енергійні, впевнені в своїх силах люди можуть спробувати себе в реалізації задуманого – вважає Олег Вітвіцький, голова Тернопільської обласної організації Української Галицької Партії(ТООУГП). – Це добрий старт до змін через дії”.

Організація, відкриття та перші кроки «Центру громади»

Ініціатором створення «Центру» виступив Олег Вітвіцький за походженням з Теребовлянщини, який нині мешкає в Тернополі та піклується про свій край. Чоловік відомий як політичний громадський діяч, письменник, який пише книжки для дітей, наприклад, такі як «Повстанська абетка», «Пригоди Алярмика та його друзів», що вийшли недавно з друку. А ще Олег дуже любить співати, знає багато українських пісень, а також він композитор-аматор, складає музику та пише слова до своїх власних пісень, які й сам виконує, акомпануючи собі на гітарі. Відеоролик його  останньої пісні «Блазні йдіть до лазні» заполонив Інтернет і має купу переглядів.

На запитання як, чому і для чого, кого в нього виник задум створити «Центр Громади», Олег відповів: «Буваючи часто в Теребовлі серед молоді та беручи участь в багатьох зборах, громадських акція, буваючи на різних зустрічах, я побачив, що людям немає де зустрітися й обговорити ті чи інші задуми, проекти, ініціативи, просто теми чи підготувати купно якийсь захід. Зустрічалися в різних місцях міста на дворі, але якщо непогода, то й не було де цього зробити. Ось так зявилася думка створити «Центр» з невеликим приміщенням. Зараз воно вже є, дещо обладнане й знаходиться за адресою вул.. Князя Василька, 83. Відкриття «Центру Громади» відбулося 6 березня цього року, тоді до нас завітали два спікера, один зі Львова – Михайло Стецько, учасник АТО, підприємець,  власник полуничного бізнесу в Україні, засновник фермерського господарства “ФайнаBerry”.  Інший з Тернополя – Роман Задорожний, керівник-експерт сітки магазинів туристичного спорядження «Ґорґана». Зустріч відбулася на благодійній основі, вони розповідали про свої історії успіху, адже все починали з нуля. Присутнім молодим людям цікаво було слухати й напевно багато з них взяли інший досвід собі на озброєння».

Далі розповідає Яна Боднар, адміністратор «Центру»: «В Теребовлянській міській раді ефективно працює молодіжна міська рада, але, зрозуміло, до неї не може попасти вся активна молодь міста, яка хоче реалізовувати свої можливості. Також у місті є багато активних громадських діячів старшого та середнього віку, які мають чималий життєвий досвід і знають як і що потрібно зробити для міста, щоб його покращити, благоустроїти. Ось лише недавно до нас приходив теребовлянець Михайло Войтович, він неабиякий спеціаліст в галузі садівництва, квіткарста, ландшафтного дизайну і, взагалі, екології, має великий досвід у цьому й практично застосовував свої знання та вміння за кордоном. Чоловік розповів про свої екопроекти, як бачить уквітчане рідне місто в недалекому майбутньому  завдяки його небайдужим людям. Також недавно ми взяли участь у міських толоках.

«Центр Громади» долучився й до Всеукраїнської акції “Корок життя”, активні мешканці міста підтримали цю ініціативу й хочуть допомогти хворим легеневою гіпертензією. Кошти, отримані зі збору корків, будуть витрачені на ліки.

Конкретні плани на майбутнє «Центру Громади»

Про плани на найближче майбутнє «Центру» також розповіла пані Яна: «На початку квітня в нас запланований такий собі навчальний захід «Клуб леді та джентльмени в політиці». При цьому присутніх буде ознайомлено з правилами поведінки, етикету, як поводитися під час зустрічей з іноземними партнерами, іншим. Це, на нашу думку, буде корисним для приватних підприємців, для людей, які бажають заснувати якусь свою бізнесову приватну справу, для тих, хто хоче себе в цьому плані реалізувати. Участь, як і реєстрація, безкоштовні, більшість занять проводитимуться на базі «Центру».

Також плануються мотиваційні зустрічі та тренінги. Так недавно ми проводили подібну зустріч по саморозвитку особистості, метою таких занять є навчання людей відмежовуватись від загального інформаційного простору, наприклад, ТБ, Інтернету тощо і працювати над особистими лише рисами характеру, моральними та чесними прагненнями.

Наступним і у майбутньому постійно ми плануємо зустрічі з творчими людьми(письменниками, поетами, піснярами та іншими),  міста, всієї Теребовлянщини, а також Тернопільщини, України та з за кордону.

Як ви бачите, ми лише відкрилися, тому незабаром придбаємо більше різноманітної літератури, до речі, свої твори пропонуємо розмістити в нас теребовлянським поетам, письменникам, краєзнавцям, історикам, так ми створимо власну бібліотеку і це допоможе нам у спільній роботі на благо міста, навчанню та вихованню молоді. Ми плануємо тісно співпрацювати і з міською та районною бібліотеками, Теребовлянським інформаційним медіа-центром, Теребовлянським коледжем, загальноосвітніми закладами.

Крім того, я особисто із середини квітня запускаю експрес-курс по навчанню молоді(25-27 річних) польській мові так, як володію нею добре, закінчила Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка, факультет польської філології та практикувалася в Польщі. За 30 занять, думаю, навчити молодих людей вільно спілкуватися цією мовою, навчання безкоштовне. Якщо ж будуть вагомі результати в навчанні, то планую створити декілька вікових груп, навіть для самих старших.

Ближче до Великодня ми плануємо провести майстер-клас для людей, які захочуть випробувати себе в писанкарстві, розмальовуючи писанки. Також до Великодня продемонструємо бажаючим фільм «Страсті Господні».

В травні можливо до нас завітають декілька музичних молодіжних гуртів й виступлять із своїми програмами. Хоч приміщення у нас не дуже велике, так на 30-50 місць, але акустика тут добра і можна невеличкі концерти організовувати навіть без звукопідсилюючої апаратури.

В нас дооформлюється кімната для різноманітних виставок – картин, книг, фото і т.п., незабаром ми їх будемо практикувати, організовувати. 

Планів та задумів у нас багато, їх реалізація можлива лише при активності мешканців міста. Так, що запрошуємо до співпраці всіх бажаючих, обіцяємо – буде надзвичайно цікаво та повчально для кожного, незалежно від віку, статі, віросповідань, приналежності до політичних партій, статків та професій!»

В соцмережі «Фейсбук» створена група «Центр Громади», тож всі бажаючі можуть до неї приєднатися.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #Центр Громади
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: