«Громадянська позиція» приховала, де взяла та на що витратила понад 20 мільйонів

27.03.2019 09:55   Джерело: Чесно
Опубліковано : Новини Тернопілля

Політична партія "Громадянська позиція" в річному фінансовому звіті та звіті за IV квартал 2018 року не зазначила інформації про те, від кого отримала фінансові внески й на яку суму.

Згідно із законом, фінансові звіти політичних партій повинні містити детальні дані про кожен внесок на користь партії та про її видатки, які теж відсутні у фінзвіті "Громадянської позиції".

У звіті партії лише зазначено, що протягом IV кварталу її загальний бюджет становив 23,8 мільйона гривень. Фізичні особи сплатили партії 972,8 тисячі гривень, а юридичні – 22,8 мільйона гривень. Отже, внески на користь "Громадянської позиції" в IV кварталі 2018 року були в 10 разів більшими, ніж за попередні 2,5 роки.

У звіті також відсутня інформація про здійснені платежі з рахунків політичної партії. Він містить тільки відомості про здійснення платежів на користь фізичних осіб у розмірі 3,2 мільйона гривень та юросіб – 18,3 мільйона. Можемо лише здогадуватися, що частину цих грошей витратили на розміщення зовнішньої реклами в жовтні-грудні 2018 року.

Громадський рух ЧЕСНО надіслав до НАЗК запит з проханням надати копію оригіналу звіту з відповідними даними. У відповідь агентство повідомило, що в оригіналі фінзвіту також немає детальних відомостей про внески та видатки.

Звіт партії відповідає електронній версії, розміщеній на офіційному веб-сайті Національного агентства, та не містить інформації щодо наданих грошових внесків фізичними та юридичними особами на користь партії. Інформація щодо внесків міститься в банківських виписках, які додані до звіту партії", – йдеться у відповіді НАЗК.

Додамо, що банківські виписки, які партія подає до НАЗК разом з фінансовим звітом, не оприлюднюються, тож інформації про походження коштів партії та її витрати немає у вільному доступі, на відміну від фінансових звітів решти політичних партій.

Рух ЧЕСНО неодноразово звертався до "Громадянської позиції" з проханням прокоментувати цю ситуацію й надати повний фінансовий звіт, однак у партії наш запит проігнорували.

25 березня НАЗК опублікувало проміжний фінансовий звіт кандидата в Президенти Анатолія Гриценка.

На рахунок виборчого фонду Гриценка до 18 березня надійшло понад 112 мільйонів гривень. Зокрема, 76,7 мільйона гривень – внески фізичних осіб, 307 тисяч гривень від юридичних осіб та 35,9 мільйона – гроші партії "Громадянська позиція". 11 мільйонів розпорядник рахунку з невідомих причин повернув донорам.

Цікаво, що про походження майже 36 мільйонів, які "Громадянська позиція" переказала на виборчий рахунок Гриценка, ми дізнаємось у кращому разі аж у квітні, адже саме тоді партії подають фінзвіти за І квартал 2019 року.

За підрахунками Руху ЧЕСНО, Анатолій Гриценко від дня реєстрації в ЦВК до 17 березня витратив на телерекламу 36,5 мільйона гривень.

Раніше Рух ЧЕСНО досліджував фінансові звіти "Громадянської позиції" за 2016-й – ІІІ квартал 2018 року й виявив, що вони не відображають реальних масштабів діяльності партії. Зокрема, фінзвіти не містили інформації про регіональні тури самого Гриценка, оплату публікацій у ЗМІ та за участь в ефірах регіонального ТБ.

Нагадаємо, у всіх дев'яти виборчих округах у Запоріжжі Анатолій Гриценко знайшов довірених осіб. Частина з них – помічники депутата Запорізької міської ради, очільника обласного виборчого штабу Гриценка Дмитра Сірого. Серед довірених осіб кандидата виявились офіційно безробітні, керівники ОСББ та колишній слідчий.

На Волині Гриценко довірився екс-регіоналу та людям Віктора Ющенка, а на Київщині серед довірених осіб кандидата є колишня довірена особа Інни Богословської.

Крім того, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Чесно  

Коментарі