Прем’єр-міністр України відзначив успіх Тернопільщини у реформі децентралізації

Опубліковано:
20 Березня, 2019

Тернопільщина показала  приклад всій країні у впроваджені реформи децентралізації. Це – результат спільної роботи на різних рівнях з 2014 року. На цьому наголосив під час засідання Ради регіональної розвитку у Тернополі Прем’єр-міністр України, ініціатор реформи децентралізації Володимир Гройсман.

«Ідея децентралізації  – не лише провести реформу, а запровадити системні зміни в управлінні державою. Адже до 2014 року ми мали обмежені можливості, – зазначив Глава Уряду. – Тернопільщина показала  приклад  всій країні, що треба йти цим шляхом і можна отримати якісний результат. Ми провели фінансову децентралізацію  і передали повноваження на місця. Але це не було нашою самоціллю. Наше завдання – через зміни в управлінні державо дати людям, яких обирають на місцях, нові можливості, нові інструменти, включити їх повною мірою  у розвиток економіки регіону. Але це, що ви бачите сьогодні,  це лише перші паростки системних змін».

Додаткові ресурси на розвиток

На Тернопільщині створено 49 об’єднаних територіальних громад. Це означає, що більше половини території області покрито громадами, а їх жителі вже відчули  реальні зміни.

Головне досягнення реформи – те, що кошти залишаються місцях. Так, 75% податків на доходи фізичних осіб на рівні області залишається в регіоні. Цей ресурс дозволяє покращувати якість життя в громадах. Завдяки реформі децентралізації область отримала впродовж останніх трьох років близько 4 млрд. гривень. Ці кошти спрямовано на підтримку регіональних проектів у різних сферах. 

«Нам вдалося створити умови, при яких громади отримали нові інструменти та можливості. Ми зробили серйозні кроки вперед – і це тільки початок, – сказав Володимир Гройсман. – Сьогодні можливості децентралізації ще невикористані повністю».

Що чекає нас на другому етапі реформи

Перший етап децентралізації завершено.  За словами прем’єра, зараз необхідно закріпити те, що вже напрацьовано і почати новий етап, аби забезпечити незворотність реформи. Ключові завдання другого етапу – завершити формування громад, передати повноваження на місця та підвищити компетентність місцевих службовців.

«Сьогодні ми накопичили достатньо фінансових інструментів,  обсяги місцевих бюджетів зросли у 3-4 рази. Ми маємо ресурс для досягнення головної мети, яку ми ставили перед собою на початку реформи.  Це  – нова якість освіти, медицини, соціальної інфраструктури. Все це дозволить створювати  якісний бізнес клімат в громадах, щоб сюди приходили нові інвестиції. Це дасть можливість створювати нові робочі місця і забезпечити гідну заробітну плату,щоб українці не виїжджали за кордон, а залишалися», – констатував Прем’єр-міністр України.

Вся карта України – в об’єднаних громадах

Переваги реформи вже відчули 70%  населення України. Однак розслаблятися не варто, адже  попереду ще багато роботи.

«Завдання: в 2020 році завершити процес об’єднання, аби всі громади були повноцінними. Аби ми дивилися на карту, і Україна була в об’єднаних громадах, в які ми привели ефективну систему управління, фінансові ресурси. Тоді ситуація буде краще. Це буде колосальний ривок. Я дивлюся на це з професійної точки зору», – акцентував увагу Володимир Гройсман.

Він зазначив, що потрібно працювати над тим, щоб закріпити реформу децентралізації в Конституції.

Новий етап передбачає запровадження і закріплення змін до 2020 року – аби провести місцеві вибори вже на новій законодавчій та територіальній основі. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гройсман, #громада, #децентралізація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

Найбільше читають: