У Тернополі провели перший весняний розважально – гастрономічний фестиваль «Масниця – 2019». Організатор — туристично – інформаційний центр.

Протягом чотирьох днів тернополяни мали змогу поласувати улюбленими українськими стравами, відвідати ярмарок, позабавлятись та повеселитись на конкурсах й іграх.

У перший день, поки фестиваль набирав обертів, на Театральній площі міста тривала ярмарка. Різні смаколики: сир, мед, вино; вироби власними руками: одяг, прикраси, предмети побуту та декору, а також улюблені масні страви. Родзинкою став робот, який сам розписує яйця. Окрім торгівлі наступні дні тернополян та гостей міста чекала насичена розважальна програма.

null

 

null

 

null

Свято Масниці не обійшлось без вечорниць та танців. Тому, другий день відзначився укротекою  – вечіркою української музики. Такі гуляння обов’язково влаштовували перед початком посту. Молоді хлопці та дівчата збиратись ввечері на веселощі й танцювали аж до ранку.

null

Протягом третього дня проводились різноманітні забави, як у давнину. Слов’янський обряд передбачав неодруженим хлопцям прив’язувати до ноги дерев’яну колоду, обплетену стрічками та квітами, як покарання за те, що вони протягом року не знайшли пари і  не одружились в належний час. Охочі активно брали участь у веселощах, тим самим дізнавались про українські традиції та звичаї. Бігали з колодкою, їли млинці на швидкість, гадали на пампухах і гнали зиму кістками. І ще, вибирали» їдуна і їдуницю».

null

null

 

null

А у сімейний день – сімейні забави. Дітлахи разом із батьками багато рухались, співали, танцювали, брали участь  у спортивних конкурсах. Випробовували свою увагу, хист, швидкість та силу. Найвправніші господині частували українськими варениками та млинцями. Адже, найголовнішим завданням свята – пригощати усіх.

null

 

null

Організатори розповідають, що Масниця згуртувала навколо себе чимало людей.

null

Усі бажаючі мали можливість вдосталь наїстися смаколиків, добряче розважитись та повеселитись. Так тернополяни прощались із молочними продуктами, готувались до великоднього посту, а головне – зустрічали прихід весни.

Юлія Сиротюк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #звичаї, #масниця, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: