Хоча ще білими пасмами де-не-де на ланах озимини лежить сніг, механізатори ТОВ «Вікторія» вийшли у поле. Одне з перших агрозаходів – дворазове підживлення озимих культур пшениці, ячменю, ріпаку.

– В оперативні строки нам необхідно підживити 1100 гектарів озимого клину в господарстві, – каже головний агроном Сергій Якимець. – Тепер справа за механізаторами. Вони у нас досвідчені, з багатим практичним досвідом.

Агроном розповів, що на основному процесі агрозаходу працює ветеран праці Володимир Муха, на розкидачі мінеральної поживи – механізатор Володимир Волянюк. На навантажувачі мінеральних добрив – Зіновій Гураль, тракторист Юрій Заполух. На їх підвезенні водії – Володимир Гевусь, Ярослав Білецький.

null

– З настанням робіт у полі запрацювала наша їдальня. гарячі обіди сівачам підвозимо у поле, так само заправляємо наявні механізми пальним. Не люблю хвалитися, але закономірністю колективу хліборобів ТОВ « Вікторія» стали 70-центнерні урожаї ранніх зернових та зернобових культур, – далі веде мову Сергій Якимець. – Щедрим доріддям торік стали й технічні та енергетичні культури: соя, ріпак, зернова кукурудза, цукрові буряки. Торік не сіяли соняшник, дали можливість відпочити тим полях, що в основному були під  цією культурою. Довелося трохи переформувати структуру сівозміни, але це не дуже відобразилося на кінцевому результаті. Увесь насіннєвий фонд ярини готовий, насіння – кондиційне, має високий процент сходження.

– Загалом, рослинництво – основна галузь нашої роботи, – каже директор ТОВ «Вікторія» Степан Маціборка, відомий на Тернопільщині аграрник.

Степан Васильович – економіст за фахом. На початку 90- х першим у районі організував приватно-орендне підприємство. Сьогодні воно обробляє орендовані паї жителів Байківців, Шляхтянців, Соборного, Чернелева-Руського, Смиківців. Пайовики задоволені оплатою праці як у натуральному, так і грошовому виразі. Користуються всіма пільгами обробітку городів, допомогою на час збирання врожаю, транспортними послугами тощо.

За цей час у господарстві створено потужну матеріально-технічну базу, де основна кількість тракторів, обладнання для обробітку та захисту сільськогосподарських культур, імпортного виробництва. Побудовано й реконструйовано складські приміщення, зерноочисний та сушильний комплекс, відкрито їдальню, нові кабінети з комп’ютерами та іншою необхідною технікою для бухгалтерської служби, яку впродовж чотирьох десятиріч очолює ветеран праці, наставник молоді, досвідчений головний бухгалтер Марія Козуб. Повністю упорядковано і обгороджено центральну територію господарства.

Але головне – це люди. Вдалося створити колектив однодумців, вірний нелегкій хліборобській справі.

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аграрій, #гевусь, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #урожай
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: