Як влада на армії заробляє

04.03.2019 16:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Армія з першого дня незалежності України є ласим шматком для аферистів. Корупція в обороні вражає масштабами. У розкраданні задіяно увесь армійський склад: від прапорщиків до Верховного головнокомандуючого. Продавці майна армії навіть стали героями голлівудських фільмів. У фільмі «Збройний барон» показано, як родинні зв’язки в армії дозволяють герою Ніколаса Кейджа стати найбільшим у світі торгівцем зброєю. Все зі складів нашої армії.

Ласий шмат мародери відгризають і з оборонних підприємств. Журналісти програми «наші гроші» розкрили схему, у якій звучить ім’я президента. Через «Укроборонпром» на ремонтні заводи постачають контрабандні запчастини для військової техніки. Контрабанда - лише частина історії. Мародери з оточення Порошенка продають запчастини для танків, які направлено на утилізацію. Це зламані коробки передач, редуктори, мости тощо. За даними розслідування, корупціонери з оточення Порошенка заробили 250 мільйонів грн, торгуючи з армією запчастинами. На оборудці заробили більше, ніж держава планує витратити за рік на санаторне лікування хворих туберкульозом.

Журналісти опублікували масив листування, порівняли із тендерами та держзакупівлями. Вони встановили: очолює схему бізнес-партнер Президента, 1-й зам секретаря РНБО Олег Гладковський. Він разом із сином та його партнерами організували постачання контрабандних і зламаних деталей на танкові заводи. Оборонні підприємства не мали права відмовляти молодим бізнесменам. Адже за їх плечима стояли 1-й зам секретаря РНБО і Верховний головнокомандувач. Металобрухт на заводи «Укроборонпрому» постачали через фірми - прокладки, серед яких фігурує і президентська "Кузня на рибальському». У час розквіту схеми, вона належала Петру Порошенку. Ділки прокачали через неї 70 млн грн. Через неї та інші фіктивні фірми Гладковський і подільники продавали контрабандні запчастини оборонним заводам. Гладковський старший тиснув на «Укроборонпром» та змушував заводи купувати неліквідний товар. 

Багато моїх колег військових експертів нарікають, що «Укроборонпром» тотально корумпований. Та навіть вони не думали, що влада перейшла останні межі цинізму. Під час війни, коли українські воїни проливають кров за державу, мають проблеми з технікою, горять у танках і БТРах, верховний головнокомандувач наживається на війні. Скільки українських солдатів полягло через проблеми з технікою - ніхто і не злічить. Тільки за це президент, верховний головнокомандувач, заслуговує на імпічмент.

Парламентарі миттєво зреагували на скандал. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко оголосила, що спільно з іншими політиками починає процедуру імпічменту Петра Порошенка. Під час виступу у парламенті Тимошенко заявила, що президент вчинив державну зраду і має піти з посади. Думку Тимошенко поділяють і юристи. Опозиціонери зібрали підписи про створення слідчої комісії для розслідування пограбування армії. Власні дослідження ІНПОЛІТ встановили, що людям стає соромно підтримувати головнокомандуючого, який покриває контрабанду та корупцію на армії.

Сергій Биков, 
політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі