Як провели коляду в Теребовлі (Фото, Відео)

Опубліковано:
17 Лютого, 2019

Завершуючи Різдвяний цикл зимових свят, 14 лютого 2019 року в читальному залі Теребовлянської центральної районної бібліотеки виступив народний аматорський чоловічий камерний хор «Гармонія» з Теребовлянського коледжу культури і мистецтв(ТККМ). Колектив віртуозно виконав багато пісень та колядок, в яких славилося Господа та бажалося усім людям добра, злагоди та взаємної любові.

Ось і закінчились Різдвяні свята та і всій зимі приходить кінець, але в кожному людському серці залишилась жаринка Божого життєдайного світла, любові Ісусового серця. Здавна українці проводжали коляду, віншували, при цьому, колядували та все дійство не обходилося й без гумору, цікавих ігор.

Дане дійство, «Проводи коляди», зініціював директор Теребовлянського ККМ, заслужений працівник культури України, Микола Виннічик, а ведучою заходу була бібліотекар Надія Хома.

На це Різдвяне мистецьке дійство були запрошені й два священики з УГКЦ, до того ж і два Петра. Одному з них і надали перше слово. О. Петро благословив учасників хору і всіх присутніх та побажав всіляких успіхів у власному житті, любові до Бога і гідно провести коляду.

Ведуча заходу доводила до кожного глядача дух Різдва, нагадувала, якими чудовими традиціями та народними звичаями багатий український народ і, що кожному її представнику не слід забувати цього, а лише збагачувати та примножувати народну національну спадщину. В перервах пані Надія представляла кожного учасника хору, коротко розповідала про його надбання і, зрозуміло, надавала слово. Три дівчинки-учениці Теребовлянського НВК славили Бога, Різдвяні звичаї віршами, прозою.

Камерний хор виконав ряд творів, таких, наприклад, як «Нова радість стала», «Добрий вечір тобі», «Тиха ніч»,  «Бог предвічний», «Гарна новина» та ряд інших.

Слід зауважити, що культурний навчальний заклад нещодавно змінив свою назву з «Теребовлянське вище училище культури» на «Теребовлянський коледж культури і мистецтва». Про це коротко розповів його директор пан Микола Виннічик: «Ми здійснюємо роботу по відродженню та збереженню українських національних традицій, звичаїв, обрядів, зокрема притаманних нашому регіону, всього того, що складає зміст духовного життя української нації. Перейменування нашого навчального закладу відбулося 20 грудня 2018 року і нині ми знаходимося у, так званому, періоді переформування та становлення, але ще точно невідомо в якому статусі будуть випускатися наші студенти, все проясниться згодом. Проводи коляди ми організовуємо щороку, цього року нас запросили з камерним хором до бібліотеки. Серед його учасників є заслужені наші ветерани культури, заслужені працівники культури, наприклад, такі, як Микола Мечник, Василь Сорока. Художнім керівником і концертмейстером  «Гармонії» є Петро Кутний, а адміністратором Любомир Гордій, душа колективу і творчий наставник. Крім того, в складі гурту є й  молоді викладачі, до того й нежонаті…»

Про чоловічий хор розповів його керівник Петро Кутний: «Наш колектив сформувався ще в 2005 році, з того часу було декілька мистецьких керівників також різна кількість учасників. Нині нас – 16, назву вибрали по милому звучанню слова, яке до того й значить приємне – закономірне поєднання тонів у одночасному звучанні; співзвуччя; частина теорії музики, вчення про правильну побудову співзвуччя в композиції; злагоджене звучання, приємне для слуху; милозвучність та інше подібне. До того ж була й така давньогрецька богиня – Гармонія. Як всі бачили, сьогодні ми підібрали такий репертуар, який поєднує духовне і фізичне, вселяє у людські серця злагоду, любов до Господа і до ближнього, тобто, ми намагалися в людські душі внести хоч трішки гармонії. Акомпанували нам на тромбонах викладач Ігор Крисько, який керував у нашому навчальному закладі й оркестром «Княжі сурми», також два молоді викладачі, до речі, бувші його студенти, а супровід на фортепіано проводила концертмейстер Марія Губ’як».

В кінці виступу хору директор Теребовлянської ЦРБ Людмила Кручініна подякувала учасникам і подарувала їм Стрітенські свічки, при цьому сказала: «Посеред людей тоді планує благополуччя, коли є любов до Бога, один до одного. До наступних зустрічей, шановні! Я дарую вам як символ  милосердя, надії та миру Стрітенські свічки. Хай у вас і в нас все буду гаразд!»

Година з чимось дійства пройшла непомітно для глядачів і всі з захопленням чекали ще пісень, але на жаль всьому колись настає кінець… Учасники хору покидали імпровізовану сцену під гучні та бурхливі оплески.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Віктор Аверкієв, фото: Олег Капуста

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #коляда, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: