Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: основна цінність – люди

05.02.2019 10:13   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

Відома в Україні агрокомпанія «Агропродсервіс» успішно завершила сільськогосподарський рік, Крім основних векторів економіки господарства у Настасові, і його виробничих філіях тут власні інвестиції вкладають у майбутнє.

Саме про рік, що минає, і перспективи – 2019 року, веду розмову одним із співзасновників агроформування нового типу, дбайливим господарем, організатором, а тепер громадсько-політичним діячем Іваном Чайківським та генеральним директором, заслуженим працівником сільського господарства України Андрієм Бараном.

null

- До складу вертикально інтегрованої компанії «Агропродсервіс» входить 22 самостійні структури. Ми обробляємо понад 43 тисячі га землі, майже в 100 населених пунктах в трьох західних областях України, а також на Херсонщині. На Тернопільщині на орендуємо землі в Тернопільському, Козівському, Теребовлянському, Зборівському, Збаразькому, Лановецькому, Борщівському, Бережанському районах, збираємо врожаї не гірші за європейські. Розвиваємо свинарство, м’ясне і молочне скотарство, вирощуємо птицю. Маємо власну переробку - Тернопільський м’ясокомбінат, соєвий завод, насіннєвий завод, сучасну наукову лабораторію та мережу спеціалізованих магазинів. «Агропродсервіс» - один з лідерів галузі і посідає друге місце в Україні з виробництва свинини після компанії «АПК-Інвест». Торік загальне поголів’я свиней склало 130 тисяч свиней. Із них 10 500 свиноматок, щороку відгодовують близько 200 тисяч поросят. Чотири молочні ферми та відгодівельні комплекси, де утримуємо 5 тисяч голів ВРХ, дійне стадо 1450 корів в селах Теофіпілька, Козлів, Урмань, Лозова. За 2017 рік продали 8 тисяч тонн молокосировини. Ввели в штат агрокомпаннії заступника директора з тваринництва, новий напрямок очолив здібний фахівець, сучасного типу мислення Віталій Луй. Відновлено роботу ферми для відгодівлі 700 бичків в с. Купичинці Козівського району. Виробництво яловичини складає 1,26 тис тонн. Завдяки розробленій зоотехніками компанії технології годування вдалося досягти одного з найкращих приросту ваги в українському свинарстві – 800-900 г на добу. У компанії впровадили новітні технології утримання і відгодівлі свиней. зроблено наголос на високоякісний генетичний матеріал і кваліфікований управлінський персонал. І ще один принцип - це дотримання всіх санітарних норм та правил безпеки. А головне - розвиток тваринництва у селах, дає змогу створити і забезпечити нові робочі місця, а це достаток місцевих родин, що не шукатимуть хліба на заробітках в сусідній Польщі, - каже Іван Чайківський.

Загальний валовий оборот виробленої сільгосппродукції за 2017 рік сягнув понад 3 млрд грн.

null

- Я аграрний економіст. У свій час ми з Іваном Адамовичем розподіли дві галузі. Він займався тваринництвом й будівництвом - ферми, елеватори, заводи. Я – рослинництвом, технологіями, науковими напрямками в економіку господарства, насінництвом, партнерами по агробізнесу. В «Агропродсервісі» усі знають, що моєю улюбленою культурою є озима пшениця. Це хліб! І цукрові буряки. Ми сіємо їх найбільше в області й урожай маємо понад 6-6,2 т/га. І цього року вони, а особливо транспортування на переробні заводи області, забрали фізичної і моральної енергії. Однак цукрові буряки я вирощував, і буду це робити подальше, можливо в менших об’ємах. Насіння - це перший фактор урожаю. У нас понад 70 сортів озимої пшениці і ріпаку на випробуваних полях. Потенціал кожної культури залежить від насіння, наступний етап – технології. Ми зараз маємо вільний доступ до кращих світових технологій , від протруювання насіння до захисту від хвороб та шкідників. Щиро здивувала і фактично спасла аграріїв в доброму розумінні слова, кукурудза. На полях ПАП «Агропродсервіс» ми вирощували її на 6 тисячах гектарах. По 10 т/га і більше на окремих площах зібрали. Липневі дощі частково порушили баланс дозрівання колоскових, зате не завадили качанистій. Для неї волога і сонце - найкращі стимулятори росту і налиття зерна качанів. У польові арсеналі агрокомпанії увесь набір сільгоспкультур, що притаманні в зоні лісостепу. І ще головне ПАП «Агропродсервіс» - відомий спецгосп на Україні з виробництва насіння. Торік ми вийшли на об’єм 16 тисяч тонн насіння. 11 тисяч тонн продали, а решта на власні потреби. Вирощуємо 38 сортів усіх культур. Специфіка, наголошую, в тому, що це виробництво. Ми не виробляємо насіння цілий рік, маємо певний час для підготовки. Наша стратегія - перевести третину вирощеного зерна у свинарство, птахівництво, масний напрямок у скотарстві. Тобто, зерно ми маємо реалізовувати у вигляді тваринницької продукції. Що стосується нашої команди ми пишаємося нею й поважаємо кожного у ній, але контролю в бізнесі та на виробництві ніхто не скасовував, - підсумував нашу розмову генеральний директор агрокомпанії Андрій Баран

Ярослав Бачинський


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі