24 січня 2019 року у Львові відбувся другий «круглий» стіл у рамках проекту «ECO LIFE: життя у стилі еко» на тему «Здоров’я дитини починається з води». Організаторами події стали економічний факультет Львівського національного університету імені І.Франка, Львівська міська рада та Національна туристична організація України.

null

24 січня 2019 року у Львові відбувся другий «круглий» стіл у рамках проекту «ECO LIFE: життя у стилі еко» на тему «Здоров’я дитини починається з води». Організаторами події стали економічний факультет Львівського національного університету імені І.Франка, Львівська міська рада та Національна туристична організація України.

Серед учасників «круглого» столу – представники дошкільних та шкільних навчальних закладів, Львівської міської ради, освітяни та студенти, соціально відповідальний бізнес.

Під час заходу були обговорені такі питання:

1. Якість води у дитячому раціоні: здоров’я понад усе!

2. Формування еко-культури з дитинства: світові тренди.

3. Еко-технології у дитячих навчальних закладах: розкіш чи необхідність?

null

У вітальному слові старший віце-президент Національної туристичної організації України Тарас Демкура наголосив на тому, що вода – найважливіша складова організму людини, всього живого на землі, необхідний ресурс стабільного розвитку людства, економіки кожної країни, окремої людини.

null

Професор, доктор біологічних наук, завідувач кафедри харчової біотехнології і хімії Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя Олег Покотило звернув увагу аудиторії на результати цікавих інноваційних експериментів з водою.  Пан Олег розповів про дослідження, які проводилися щодо впливу органічного йоду на фізико-хімічні параметри (рН, ОВП) та енергоінформаційні властивості води.

«Діти енергетично витратніші, ніж дорослі. Тому їх вкрай важливо вчити правильній культурі споживання води, щоб вони були здорові і бадьорі, – розповідає професор. – У води є три важливі показники, необхідні для того, щоб вона потрапила в клітини організму: мінералізація, рН (7 – 8), резус-потенціал (який має бути від’ємним)».

null

Євгенія Іваник, лікар-педіатр дитячої поліклініки «Веселка», розповіла про сумний досвід, коли навіть у зовсім малих дітей лабораторно виявляються мікрооксалати, урати і тому подібне. Достатнє надходження води в організм є однією з основних умов здорового способу життя, переконана медик.

«Вода – це природний очисник організму, який виводить шлаки, токсини. Достатній питтєвий режим знімає втому, покращує мозкову діяльність, активізує життєво важливі процеси організму. На жаль, є дані, що у дошкільних закладах 60% дітей страждають від зневоднення через відсутність культури вживання води. А в результаті – швидка втомлюваність, зниження концентрації уваги, вразливість до інфекційних чи вірусних захворювань. Звісно, вода має бути якісною», – розповіла Євгенія Іваник.

null

Адріан Алиськевич, заступник директора департаменту медицини Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО, почесний доктор університету «Львівський Ставропігіон» підтримав важливість піднятої теми: «Те, що озвучили попередні спікери щодо води, потрібно не тільки нашим дітям, а і нам з вами!»

Пан Андріан запропонував Львівській обласній раді підтримати ініціативи щодо впровадження технологій, які зроблять чисту, якісну воду доступну для кожного дошкільного і шкільного закладу області.

null

Як підкреслив Юрій Малиновський, декан магістратури інституту економіки та менеджменту Національного університету «Львівська політехніка», представникам вищої навчальної школи важливо навчити та привчити дітей правильно споживати ресурси, а також правильно та відповідально ставитися до довкілля.

null

Свою думку щодо питань «круглого» столу висловив Олесь Пограничний, операційний директор «Школи вільних та небайдужих», яка з вересня долучилася до програми «Життя в стилі ЕКО». У школі встановили фільтри для очистки води та бутлі з нержавіючої сталі. Це дало змогу відмовитися від пластикових бутлів та одноразових склянок.

null

Тарас Демкура, який вже 20 років системно займається питанням збереження довкілля, запропонував комплексний підхід (добровільна сертифікація «Життя в стилі ЕКО») до водопостачання та споживання води, яка складається з систем очистки води, питних фонтанчиків та бутлів з нержавіючої сталі.

«Для цього проекту обрана унікальна система очистки води «ESPRING» виробництва США, яка являється результатом 40-річного наукового досвіду і є однією із провідних у світі по якості та продажу. Її називають «Ейнштейном систем очистки води», яка має найвищий знак міжнародної сертифікації NSF.

До системи очистки води пропонуємо – еко-бутлі з нержавіючої сталі «Sibolle», що заміняють шкідливі 18,9 л пластикові бутлі та не забруднюють навколишнє середовище. Також забезпечують мікробіологічний захист і зберігають властивості води протягом тривалого часу», – розповів Тарас Володимирович.

Разом з тим у рамках проекту «Життя в стилі ЕКО» рекомендується встановлення питних фонтанчиків у дошкільних та шкільних навчальних закладах. Фонтанчик компонується фільтром або бутлем з н/ж сталі всередині корпусу. Це дає можливість споживати чисту, якісну, безпечну воду без використання пластикових стаканів та бутлів, що зменшить вивіз сміття, шкоду здоров’ю та довкіллю.

«Ми готові поставити пілотний фонтанчик у одній із державних шкіл, щоб продемонструвати зручність та переваги програми як для здоров’я дітей, так і для бюджету навчального закладу. Також ми ведемо перемовини із соціально-відповідальними бізнесменами, які зможуть взяти на себе часткове фінансування встановлення фонтанчиків у дошкільних та шкільних навчальних закладах», – повідомив Тарас Демкура.

Своїми міркуваннями на тему важливості та ініціатив, пов’язаних з формуванням культури споживання води дітьми, також ділилися представники різних освітніх закладів.

null

Координатори проекту «ECO LIFE: життя у стилі еко» Ірина Гнилякевич-Проць, доцент кафедри маркетингу Львівського національного університету імені Івана Франка, Наталія Ільків, доцент кафедри економічної теорії Львівського національного університету імені Івана Франка, нагадали, що проектом передбачено проведення 4 круглих столи, 2 з яких відбудуться 19 та 21 лютого 2019 р. Разом з тим проект включає ряд ініціатив для студентів, зокрема, проведення досліджень та формування стратегій поширення еко-трендів в середовищі міста, створення промо-роликів на екологічну тематику, а також конкурс еко-плакату.

null

Нагадаємо, що проект «ECO life: життя у стилі еко» — це освітня платформа для пропаганди еко-трендів в середовищі міста. Він орієнтований на соціально-свідому, підприємливу та ініціативну студентську молодь та соціально відповідальний бізнес, які готові змінювати усталені стереотипи.

Проект передбачає організацію низки «круглих» столів за напрямами: HoReCa; установи, організації та офіси; дитячі дошкільні заклади та заклади середньої освіти; домогосподарства. Крім того, будуть організовані навчання, моніторинг екологічної проблематики, написання проектів та їх реалізація.

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вода, #Демкура, #екологія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #форум
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: