Презентували проект «(Не)відомі волиняни»

27.01.2019 12:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

24 січня в луцькій книгарні «Є» презентували проект «(Не)відомі волиняни: від німого кіно до «Оскарів».

Організували його Олександр Котис – дослідник історії Луцька, редактор видання «Хроніки Любарта», автор проекту «Луцький модернізм» і Тетяна Яцечко-Блаженко – дослідниця історії Волині, викладачка факультету історії, політології та національної безпеки СНУ імені Лесі Українки, співавторка проекту про волинську генеалогію «Lodomeria».

Ініціатива проведення публічних лекцій на тематиту проекту належить Анні Луцюк, директорка і координаторка культурних подій у луцькій книгарні "Є".

Олександр Котис про проект: «Проект триває вже 2,5 року. Станом на сьогодні вже розказано про майже 100 вихідців з історичної Волині, які стали знаменитими чи внесли вагомий вклад у свою сферу діяльності не на Волині. Це актори, економісти, письменники, бізнесмени, скульптори, громадські діячі, спортсмени, духовенство, науковці. Далі буде! Після першої сотні зовсім немає відчуття вичерпання. Ще є багато (не)відомих волинян. Наявність такої теми не свідчить про те, що волинське середовище не творило умов для розкриття талантів тут. Ми навмисно вибираємо для цього проекту людей, які стали відомими десь там, а на Волині про них мало знають. Що ж до тих, які стали видатними на своїй батьківщині, то таких було дуже багато і ми про них знаємо, але це зовсім окрема тема»

Анна Луцюк поділилась враженнями про першу лекцію: «Лекція «(Не)відомі волиняни: від німого кіно до «Оскарів» - перша лекція в рамках спільного проекту Олександра Котиса і Тетяни Яцечко-Блаженко, де розповідають про волинян, які стали відомими в «голлівудах», «варшавах» , але зовсім незнані у рідних місцях. Дослідники історії наполегливо і вперто займаються реконструкцією минулого, знайомлять із Луцьком, який загубили (знищили) у часи «совєтів» і вертають пам'ять про людей, архітектуру і культуру тих часів. Дуже-дуже чекаю книжки про (не)відомих волинян, яка точно стане настільним, сувенірним і знаковим виданням. Дякуємо, усім, хто завітав на захід».

Тетяна Яцечко-Блаженко: «Маю надію, що під час публічних лекцій лучани та гості міста дізнаються багато нових фактів про Волинь та його мешканців. Нова інформація дозволить ще більше пишатись рідним краєм. Також в ході заходів, хочемо, щоб існував певний діалог, дискусії, в ході яких ми теж дізнаємось невідомі та забуті імена волинян, про яких варто знати і говорити. Матеріал, який готуємо будемо публікувати, окрім того усі бажаючі вже можуть ознайомитись із біографіями відомих волинян на сторінках інтернет видання «Хроніки Любарта». Також в планах проводити подібні лекції в інших містах Волині, бо маємо вже пропозиції та запит на такі заходи. Волинянам не байдужа їх історія».

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Анна Луцюк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі