Чим здивував мандрівний кінофестиваль жителів Заліщиків

23.01.2019 10:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ірина Мадзій

За традицією, з  жовтня до грудня Міжнародний фестиваль «Docudays Ua» щорічно відправляється мандрувати регіонами країни. Минулоріч він стартував на Тернопіллі у Заліщиках, а наприкінці минулого року в читальній залі районної бібліотеки відбулося закриття чергового XV Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини.

Представила організаторів та учасників фестивалю директор ЦБС Ольга Тракало.

Координатор й ініціатор проведення фестивалю на Тернопіллі, член Української  Гельсінської спілки з прав людини, член Правління УГСПЛ і громадської організації «Гельсінська  ініціатива-XXI», голова Громадської ініціативи «Рік Станіслава Вінценса» Олександр Степаненко закликав до уважного перегляду документального кіно «Проект «бабці».

У фільмі справжні, реальні події 30-40  років XX століття, що відбуваються в Європі (Великобританія, Німеччина, Італія, Угорщина, Польща) та тісно  переплітаються з сьогоденням. Юнаки розпитують своїх бабусь, очевидців тих подій про пережите. Часто самі вдаються до відтворення окремих епізодів, інколи й не задумуючись над трагедією цілого покоління, яке пережило лихоліття ІІ Світової війни.

Героїні фільму - танцівниця з Великої Британії, яка, навіть зачаровувалась Адольфом Гітлером, проте надалі відмовилась виступати перед нацистами, інша -  мешканка Італії, пережила роки правління  диктатора Муссоліні, третя вижила після Голокосту в Угорщині. Більша, свідома частина життя бабусь пройшла в боротьбі з нацизмом. Історія їхніх родин – це національна історія мільйонів європейських сімей…

Підсумовуюче побачене, почуте і пережите під час перегляду документального кіно, Олександр Степаненко зауважив, що винуватцями в трагедії минулого, які принесла ІІ Світова війна, є і нацистська Німеччина, і Радянський Союз.

Ми повинні пам’ятати трагічні сторінки нашої  історії, цінувати своїх прабатьків, які пережили війну, набиратись від них життєвого досвіду та передавати цей неоціненний скарб нащадкам.

Роздумами і побажаннями поділились на зустрічі Василь Іванишин і Йосип Децовський. Від міської  ради висловила подяку організаторам Лілія Домарад-Бурдейна та подарувала на згадку дилогію Петра Ковальчука «Отрок князя Василька».  

Олександр Степаненко коротко розповів про Єжи Стемповського – знакової постаті в польській культурі, одного з найвидатніших польських есеїстів XX сторіччя, який народився  в Україні, на Поділлі, з дитинства був пов'язаний з української культурою, бував у Заліщиках. Багаторічна дружба пов’язувала його, зокрема, з Євгеном Маланюком, він навіть був хрещеним батьком його сина – Богдана.

У  дарунок Заліщицькій центральній районній бібліотеці Олександр Михайлович вручив книгу Єжи Стемповського, "Вибрані есе"- переклад з польської Віктора Дмитрука. Чудова проза Стемповського є не тільки цікавою інтелектуальною пригодою, але й важливим елементом діалогу між польською і українською культурами.   

Тож читачів бібліотеки запрошують ознайомитись із книжковою  новинкою.

У фондах центральної бібліотеки також є книги Єжи Стемповського «У долині Дністра» - переклад з польської та коментарі Василя Лопуха, уродженця Заліщиків, директора адміністрації Наукового товариства ім. Тараса Шевченка у США.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі