Благодійна акція: як у Борщеві народні умільці і активісти виготовляли обереги для бійців на фронті

Опубліковано:
21 Січня, 2019

Вишивання символічної вишитої мапи України, яке започаткували активісти і творчі люди містечка Скали-Подідьської, що на Борщівщині, уже завершено. 7206 людей долучилось до вишивання, карта подорожувала містами України, побувала за кордоном. 

Також вона увійшла до Книги рекордів України у номінації «Найдовший маршрут вишитої карти України», довжина якого склала 16983 км. 

У кожному хрестику українці залишили частинку своєї любові до України, продемонстрували бажання об’єднуватись, гуртуватись.

Другим етапом акції стало спільне виготовлення оберегів для бійців на фронті.

Але спочатку варто розповісти коротко про історію створення карти.

Рік тому така ідея виникла у відомих майстринь зі Скали-Подільської Тетяни Дяківнич та Ірини Харатін.

До благородної справи долучилися всі, для кого любов до свого, рідного завжди на першому місці. 

Вишивана карта України мандрувала селами і установами. До спільного вишивання долучилися наші земляки –  керівники закладів культури, учні шкіл, вчителі, відомі майстрині-вишивальниці і навіть чоловіки. 

Організатори залучили до роботи і вишивальників з інших регіонів України. Це символічне єднання людей за допомогою спільної благородної справи стало виявом поваги до своєї держави, нагадало усім, що ми – українці, живемо разом під спільним небом і маємо єднатися для майбутнього наших дітей.

Сьогодні активісти і майстри громадської організації «Гільдія народних умільців», яку очолює Тетяна Дяківнич, згадують, як усе починалося рік тому.

Минулого року на початку липня  біля фігури Богородиці, що у військовому містечку Скали-Подільської, відбулась молитва благословення і освячення вишиваної карти України  у рамках започаткованої всеукраїнської акції “Україна моя вишивана”. Важливим моментом було духовне благословення, яке звершив священик зі Скали-Подільської о. Василь Германюк. Разом із командою християнських аніматорів парафіяльної спільноти української греко-католицької церкви, настоятель теж долучився до вишивання.

Карта нашої держави почала свій шлях зі Скали-Подільської у кожне село і містечко району, області, України. 

Все склалося так, як і планували організатори: вишивання карти стала яскравою і насиченою подією, яка об’єднала багатьох людей. А жителі Скали-Подільської стали першими, хто започаткував такий цікавий і потрібний проект в Україні.

А нещодавно у творців проекту виникла ще одна ідея – продемонструвати карту України на сході України, зокрема у зоні бойових дій.

Тетяна Дяківнич розповідає, довго думали, що ще привезти з собою цікавого для бійців? Ідею підказав заступник голови Борщівської РДА Олександр Степовий, який теж активно співпрацює із активістами. Він запропонував народним умільцям виготовити для воїнів на фронті символічні обереги ангелів-охоронців.

Тож днями у Борщівському краєзнавчому музеї відбулась спільна акція єднання у молитві «Дай силу вистояти і протистояти, архістратиже Михаїле» з громадською організацією «Гільдія народних умільців «Перлина», що діє при музеї з 2017 року.

Захід розпочався спільною молитвою та благословенням священиків різних конфесій. 

Тетяна Дяківнич провела майстер-клас з виготовлення ангелів-оберегів для захисників країни. До акції долучилися представники влади, воєнкомату, волонтери, громадськість міста та працівники музею.

Класний керівник 4-А класу Борщівської ЗОШ 1-3 ст. №1 Алла Прокопишин передала волонтерам ілюстровані вітальні листи, які написали її учні спеціально для бійців на фронті. 

Цікаво і змістовно пройшов майстер-клас із виготовлення оберегів: кожному було цікаво виготовити власноруч декілька ангелочків для наших захисників.   Далі вони помандрують разом із вишитою картою на схід, де на них уже чекають. 

null

 

null

Ірина Мадзій

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #борщів, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #оберіг, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: