Вода в пластику – загроза життю! Чи є альтернатива?

Опубліковано:
20 Січня, 2019

Матеріал, з якого виготовлені як звичайні пластикові пляшки, так і великі полікарбонатні бутлі, містить у собі небезпеку. Нещодавно в США зробили сенсаційну заяву: практично вся вода в пластикових пляшках містить в собі частинки цього ж пластику.

Дослідження ініціювали американські журналісти з організації OrbMedia спільно з вченими з Університету Нью-Йорка. Тестування проводили в дев’яти країнах. Загалом перевірили 250 пластикових ємностей з водою. Пластик був виявлений у 93% зразків.

Матеріал, з якого виготовляють сучасні пляшки, називається ПЕТ (поліетилентерефталат). Завдяки своїм якостям – міцності, прозорості та дешевизні – він швидко завоював ринок ще в 60-х роках минулого століття.

До цього часу ПЕТ вважався безпечним. Як зазначають хіміки, про дослідження води в момент першого відкриття пляшки не повідомлялося.

Пластикові пляшки – це одноразова тара. Її не можна використовувати повторно. А відкривши пляшку, воду бажано випити протягом дня або перелити в іншу ємність – скляну, керамічну або алюмінієву. Також воду в пластиці не варто зберігати на сонці і при температурі вище 23 градусів.

В таких умовах – у разі дії кисню, температури і сонячного світла – бактерії розмножуються швидше, а хімічні реакції відбуваються активніше. Адже вода є універсальним розчинником і вступає в реакцію з будь-якою поверхнею, в тому числі і з пластиком.

У випадку з бутильованою водою пластику завжди є альтернатива. Багато виробників випускають воду в скляній тарі. Це дорожче і менш зручно, проте здоров’я того варте.

Небезпека води з полікарбонатних бутлів

Більша небезпека підстерігає тих, хто споживає воду з великих бутлів на 18,9 л, розрахованих для використання в кулерах або з помпою.

Такі бутлі виробляють з полікарбонату, у складі якого присутній бісфенол А. Ця хімічна речовина використовується вже понад 50 років. Вона надає бутлю щільність, прозорість і зносостійкість за невеликої ваги.

2010 року бісфенол А офіційно визнали небезпечним для здоров’я людини навіть у невеликих кількостях. Такий звіт опублікувало Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Згідно з дослідженнями, бісфенол А може викликати онкологічні захворювання, захворювання щитовидної залози, а через структурну схожість з жіночим статевим гормоном естрогеном негативно впливає на мозок і репродуктивну систему.

Після публікації звіту у низці країн було заборонено використання пластмас, що містять бісфенол А, в тарі для дитячого харчування і пляшечках для годування.

Окрім небезпеки самого матеріалу, пластикова тара вважається масштабним забруднювачем навколишнього середовища. Так, у Тихому океані виявили гігантське звалище пластикових відходів. За розмірами острів сміття настільки великий, що на його території можна було б розмістити чотири України. До води сміття потрапляє із риболовецьких суден. Його мікрочастинки морські мешканці з’їдають, а після того хворіють та помирають. Раніше та ж група дослідників вже знаходила іншу сміттєву пляму у Північній півкулі, розмірами 700 тисяч квадратних кілометрів.

 

Альтернатива є – розробка української компанії!

Складно уявити собі доставку води у великих скляних бутлях. Скло хоч і екологічний матеріал, але важкий і небезпечний. Проблему екологічної альтернативи полікарбонатному бутлю вирішили в українській компанії Sibolle, розробивши бутель з нержавійної сталі, аналогів якому немає в усьому світі!

null

Метал – екологічний, легкий і практичний. Бутель дуже легко обробляється після затоки води. Його досить просто промити окропом. Навпаки пластик так мити не можна, він може розплавиться від високої температури, зазначають розробники Sibolle. Полікарбонатний бутель обробляють з додаванням серйозної хімії, яка додатково взаємодіє з матеріалом. Метал витримує вплив будь-якої температури води, його можна помити без застосування хімічних речовин.

Крім того, метал несе в собі додаткові переваги. Його стінки не прозорі і мають дзеркальну поверхню. Це захищає воду від світла та нагрівання, і як результат – дозволяє уникнути розвитку бактерій.

null

Бутель було розроблено українськими інженерами, проте виробляється він в Італії, оскільки в Україні зараз немає можливостей для такого виробництва. 2017 року на виставці в Нюрнберзі Sibolle отримала бронзову медаль за інновації.

Компанія вийшла на ринок України у листопаді 2017 року, а наразі планує організувати доставку води і в Європі, де еконапрямок став уже не просто модою, а стилем життя.

Питні фонтанчики з системою очистки води

Ще однією альтернативою привізної води у пластику є сучасні питні фонтанчики. Особливо актуальні вони можуть бути для навчальних, оздоровчих та громадських закладів. Питний фонтанчик з міцного вологостійкого матеріалу, у верхню частину якого вмонтовано чашу з нержавіючої сталі, призначений для гігієнічного та економного вживання питної води за допомогою струменю по параболі з крана-кнопки.

У середині фонтанчика розташований фільтр очистки та знезараження води американської фірми з редуктором тиску, манометром, лічильником і відповідними шлангами та кранами.

Фільтруючий картридж – пресований вугільний блок з внутрішньою ультрафіолетовою лампою.

Фонтанчик з фільтром міцно кріпиться до підлоги та монтується до водопровідної мережі.

null

Нагадаємо, що розміщення питних фонтанчиків на території навчального закладу з розрахунку 1 на 100 учнів є вимогою Державних санітарних правил і норм ДСанПІН 5.5.2.008-001. Про необхідність забезпечення стабільної санітарно-епідеміологічної ситуації в регіонах йдеться і в листі Держпродспоживслужби України від 11.01.18 р. № 602-122-13/191.

Встановлення питних фонтанчиків з системами очистки води у рамках програми «Життя в стилі ЕКО» у шкільних та дошкільних закладах міста – конкретна відповідь на потреби сьогодення, системний захід для покращення здоров’я дітей, адже чиста питна вода є його головним фактором!

Деталі про програму «Життя в стилі ЕКО».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вода, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пластик, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: