Агарна Тернопільщина: Cолідна підтримка тваринництва

14.01.2019 20:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

Третій транш спеціальної державної дотації у 2018 році за вирощування молодняка ВРХ на суму 25 939 600 грн отримали 14751 фізичних осіб Тернопільщини, що утримують в сільських господарствах тварин.

- Це найбільша сума серед інших регіонів України,- каже заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Василь Кічак. Більшу суму отримують лише Вінницька, Львівська, Івано- Франківська області. На Тернопільщині лідерами з отримання державної допомоги саме цього напрямку є найбільший в області сільськогосподарський Теребовлянський район (3234 400 грн),Кременецький (2 млн. 617 тис грн), Гусятинський (2 531 500 грн).

Слід зауважити якщо населення останніх двох, незважаючи на складну демографічну ситуацію- старіння старшого покоління, активний трудовий міграційний потік середнього й молодшого віку людей в Польщу, Італію , Португалію, Німеччину все – таки продовжує утримувати в селянських господарствах партнокопитних тварин й свійську птицю, то в приватних орендних сільгосппідприємствах Кременецького та Гусятинського районі ні корови, ні бичка й телички, на пів розвалених фермах, що зоріють пусткою на видноколах селах лише двометрові бур’яни й дикі хащі. Кращі будівлі за півціни продали, решту рознесли по домівках цеглині й арматурному пруту. Гонорові й дуже багаті агробізнесмени збирають грошовиті мішки з посівів ріпаку, соняшнику. сої, кукурудзи. У декілька разів зайве захімічують матінку- землю, жодної валки органіки не вивезли на полях. І немає на них ради.

Нагадаємо, що ці кошти у розмірі 4 млрд грн було виділено з бюджету за державною програмою підтримки галузі тваринництва у 2018 році. Через відсутність інформації нею не скористалися 67 відсотків фізичних та юридичних осіб, через бюрократичні і паперові перепони-23, через складнощі в оформленні відповідних документів-10 відсотків відповідної категорії осіб.

Державна дотація та її підтримки тваринницької галузі відбувалася за схемою 69 %- утримання корів, часткове відшкодування вартості племтварин.сперми її ембріонів-24 %, дотація за молодняк ВРХ у селянських господарствах- 19. і лише 2 % компенсація вартості обєктів,прорфінансовваних за рахунок банківських кредитів(будівництво та реконструкція тваринницьких та комплексів. доїльних залів. підприємств з переробки сільгосппродукції. Отже, є перші впевнені фінансові кроки вивести важливу галузь АПК країни із занепаду, надати їй поступу вперед. Хоча цих коштів явно замало…

Ярослав Бачинський


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі