Чортківчанка вирощує прянощі на підвіконні

14.01.2019 09:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Галина Кіт

Кріп, петрушку, базилік, розмарин, зелену цибулю, кінзу, майоран Наталія Прейзнер з Чорткова вирощує в хаті, на підвіконні. Господиня твердить, що доглядати за ними треба не більше, ніж за звичайними квітами – іноді поливати.

– У квітковому магазині купую грунт для розсади, а якщо його нема, беру універсальний, – розповідає Наталя. – На дно горщика засипаю дренаж – гравій або керамзит. Також можна додати сухий гідрогель (1/4 субстрату). Після посадки і поливу насіння гідрогель розбухне. Завдяки цій добавці можна скоротити кількість поливів. Дренажний шар захистить кореневу систему і забезпечить відведення води. Прянощі я вирощую переважно з насіння. За моїми спостереженнями, для «домашнього городу» краще купувати насіння ранньостиглих сортів, стійких до несприятливих умов. Горщик зверху покриваю плівкою, щоб створити парниковий ефект. Коли бачу перші паростки, одразу плівку знімаю. Пряні трави досить світлолюбні рослини, тому слід уважно вибирати місце для їх розміщення. Якщо стебла рослин витягнулися, значить їм не вистачає світла.

Господиня радить підливати горщики з травами не частіше одного разу на тиждень. Якщо листя рослини пожовтіли, це говорить про надлишок вологи.

– Базилік, зелена цибуля і петрушка люблять більше вологи, – продовжує розповідь. – У зимовий час повітря в квартирах сухе, тому травам може знадобитися додаткове зволоження.

Горщики з домашніми спеціями можна час від часу підживлювати. Для цього в нагоді стануть рештки чаю чи кави. Вони не лише живлять рослини, але і посилюють їхні захисні властивості. Також чудовим добривом є яєчна шкаралупа. Її слід ретельно подрібнити, залити 1 л води та залишити настоятися.

 – Аби вберегтися від шкідників я готую спеціальний відвар з апельсинових шкірок, – ділиться таємницею Наталя. – Готується він дуже просто. Шкірку з кількох апельсин заливаю 1,5 літрами окропу, кип’ячу упродовж хвилини. Накривають кришкою і даю настоятися кілька годин, після чого проціджую і заливають у пульверизатор. Після чого, починаю обприскувати рослини. Однак зауважу, що зберігати настій не можна. Словом, вирощування пряних трав – справа доволі некропітка і приносить багато задоволення, а які страви виходять смачні! Особливо домашні спеції любить чоловік каже, що вони додають їжі особливої нотки.

Галина Кіт


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі