З 13 на 14 січня в Україні відзначають старий Новий рік

13.01.2019 13:43   Джерело: Соціальні мережі
Опубліковано : Новини Тернопілля

В ніч з 13 на 14 січня в Україні відзначають старий Новий рік. Це свято з'явилося через розбіжність юліанського і григоріанського календарів, яка становить 13 днів. Старому Новому року передує Щедрий вечір - 13 січня, а 14 січня - Василів день. За християнським календарем- це також день преподобної Меланії. Згідно з повір'ям, Меланка приходить на Щедрий вечір разом із Василем-Місяцем, щоб сповістити господарів про наступні торжества. На свято Маланки дівчата, у масках або без них, усю ніч щедрують та ворожать.

На Старий Новий рік хлопці також "водили Меланку". Неодружений хлопець переодягається в жіноче плаття і стає "Маланкою", а дівчина або жінка – в чоловіче плаття, як образ "Василя". В масках і костюмах щедрувальники ходять від будинку до будинку і веселять перехожих танцями і жартами.

Головною стравою вечора є Кутя. На Василя кутю готували щедру і жирну, звідси і назва вечора – Щедрий. Вважається, що щедрий і багатий стіл забезпечить господареві добробут на весь рік. На столі обов'язково повинні бути пироги, вареники, блюда з свинини, млинці, ковбаси. За стіл, як і в новорічну ніч, сідають всією родиною. Сваритися в цей день не можна.

Народні прикмети з 13 на 14 січня:

- Якщо ніч Нового року тиха і ясна, рік буде щасливий не тільки для людей, але й для свійських тварин.

- Якщо зранку сонце високо зійде, то увесь рік буде щасливим, а особливо добрим буде врожай садовини.

- Якщо іній зранку рясно вкриває всі дерева, буде врожай на зернові та гарний урожай меду.

- Якщо падає м’який сніг, це на врожай, а коли тепло, то літо буде дощовим.

-Який перший день у Новому році, то й рік буде такий.

- Якщо на Маланки (13 січня) сонячно й відлига, то чекай теплого літа. “Яка Маланка, такі й Петро з Павлом”.

- Якщо вночі вітер дме з півдня, то рік буде теплий. Із заходу, то буде вдосталь молока і риби, зі сходу, це до врожаю фруктів.

- Якщо зоряне небо, то добре нестимуться кури.

- Якщо ожеледь на деревах, то уродить садовина.

- Якщо сильний мороз і падає малий сніжок - це на врожай хліба, здоров’я людей і тварин. Коли ж тепло і без снігу - погана прикмета, що передбачає неврожай і хвороби.

- Якщо під старий Новий рік добрий сніг - сій гречку.

Прикмета щодо наступного року, яку визначали діти: клали батькові у чоботи шматочок хліба і вугілля. Потім він навмання вибирав правий чи лівий чобіт і просив його подати. Як в середині хліб - то рік буде ситим, а вугілля - то голодний.

Ще один спосіб визначити прикмету: взяти кілька цибулин і посипали їх сіллю. Коли на ранок сіль стала вологою - то скоро буде дощ. А як зовсім мокрою - то навіть злива.

За будь - яких обставин ми бажаємо Вам мирних свят, здоров'я, злагоди у кожну хату. Нехай все в країні буде добре. Зі старим Новим роком.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Соціальні мережі  

Коментарі