Тернопіль втратив професора-терапевта Фелікса Звершхановського

Опубліковано:
5 Січня, 2019

4 січня 2019 року у Тернополі не стало ще одного лікаря та науковця. Цього дня після важкої хвороби завершив свій земний шлях лікар-терапевт, доктор медичних наук, професор ТДМУ ім. І. Горбачевського Фелікс Андрійович Звершхановський, – пише Тернопільська липа.

Фелікс Звершхановський народився 5 листопада 1943 року. В 1970 році закінчив Тернопільський державний медичний інститут. Лікарську діяльність розпочав терапевтом в селищі Великий Глибочок Тернопільського району. У 1973 році захистив дисертацію «Деякі показники біохімії жовчі при хронічному холецистогепатиті» на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук. В цьому ж році за конкурсом обраний асистентом кафедри шпитальної терапії Чернівецького медичного інституту. На цій посаді пропрацював до 1979 року.

Читайте також

Помер видатний тернопільський лікар

В 1979 році Фелікс Звершхановський за конкурсом обраний асистентом кафедри терапії факультету вдосконалення лікарів ТДМІ. Упродовж 1979-1991 років – спочатку асистент, а пізніше доцент кафедри терапії та сімейної медицини ТДМІ.

 

В 1989 році захистив докторську дисертацію на тему «Вільно-радикальне окислення ліпідів та антиоксидантна система при гостро-дуоденальних виразкуваннях». З 1991 по 1995 рік – професор кафедри пропедевтики ТДМУ. У 1996 році Ф.А. Звершхановський обраний професором кафедри терапії та сімейної медицини факультету післядипломної освіти ТДМІ. Останні 28 років працював професором кафедри пропедевтичної терапії і кафедри терапії та сімейної медицини ННІ післядипломної освіти.

Як лектор та спікер провідних програм з пульмонології впродовж років своєї наукової кар’єри виступав із численними науковими доповідями на міжнародних, регіональних конференціях та в терапевтичних товариствах Івано-Франківської, Житомирської, Рівненської, Волинської та Тернопільської областей з актуальних питань пульмонології. Тривалий час був куратором терапевтичної служби залізничної лікарні станції Тернопіль.

 

Як науковець отримав ряд авторських свідоцтв з лікування виразок гастро-дуоденальної зони разом з Інститутом органічного синтезу АН України (керівник професор Г. Пхакадзе) та Інститутом органічного синтезу АН Вірменії (керівник професор М. Симонян); в 1993 році став лауреатом премії Сореса за комплекс робіт із мембранної патології в гастроентерології.

Опублікував понад 165 статей та наукових доповідей. У 2008 році видав навчальний посібник «Пульмонологія в практиці сімейного лікаря». Автор та співавтор семи декларативних патентів на винахід та 35 раціоналізаторських пропозицій, – інформує офіційна Інтернет-сторінка кафедри терапії та сімейної медицини навчально-наукового інституту післядипломної освіти Тернопільського державного медичного університету імені І. Горбачевського.

Прощання із Феліксом Андрійовичем Звершхановським відбудеться у суботу, 5 січня, у Будинку Печалі, що на вулиці Микулинецькій, о 12 годині. Чин похорону розпочнеться о 13 годині.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Звершхановський, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #похорон, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: