В Австрійському державному архіві вдалось натрапити на цікаві фото, зроблені поблизу міста Зборів на Тернопільщині. На фото можемо бачити турецьких солдат, які дислокувались в роки Першої світової війни поблизу Зборова.

Як турки попали на Тернопільщину? Після успішного проведення турками Дарданелльської військової операції у січні 1916 року англо-французький десант покинув Галліполійський півострів, і ніхто не чинив спроби захопити Стамбул. Турецьке командування армії вирішило перегрупувати свої сили та вислати підкріплення на інші ділянки кордону. Енвер-паша вирішив скористатись ситуацією та допомогти німцям чи австрійцям.

У червні 1916 року було вирішено відправити на Галичину XV-й корпус V-ї турецької армії під командуванням генерала Лімана фон Сандерса. В її склад увійшла 19-та й 20-та дивізії. Чисельність війська становила 40 тисяч солдат і офіцерів. Командувачем було призначено Ісмаїла Джеват Чобанлі.

Перші ешелони з турецькими військовими вирушили 22 липня 1916 року на німецько-австрійський Східний фронт залізницею. Їх маршрут пролягав через Софію, Будапешт, Краків, Перемишль та Львів.

5 серпня підрозділи розвантажили на залізничній станції Ковель, що на Волині. За кілька днів турецькі підрозділи рушили до Галичини. Останнім населеним пунктом був Рогатин.

Солдати були озброєні у німецькі й австрійські гвинтівки та пістолети. У вересні 1916 р. XV корпус отримав 30 російських кулеметів, а у грудні 1916 р. – 72 легких німецьких кулемети зразка 1915 р.

Турецька уніформа дещо відрізнялась, вона відповідала тій, що одягали солдати та офіцери армії Османської імперії у 1909 році. Складалась вона з національної шапки «кабалак» та мундир захисного (світлого) кольору.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: Österreichisches Staatsarchiv

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Зборів, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: