Сакральна споруда з Тернопільщини увійшла у ТОП-7 найвеличніших костелів України

Опубліковано:
25 Грудня, 2018

Газета «Волинська правда» оприлюднила перелік найбільш граціозних костелів, – пише Терен.

Так ось, у ТОП-7 римо-католицьких споруд України, на думку видання, увійшли:

Костел Єльжбети. Церква Ольги та Єлизавети, 1903-1911 рр., Львів

Костел Петра і Павла, 1616 р., Луцьк

Собор Святого Юра, 1744-1764 рр, Львів

Костел Св. Йосипа, 1886 р., Миколаїв

Миколаївський костел, початок 20 століття, Київ

Воскресенський собор (колишній костьол єзуїтів), 1753-1763 рр., Івано-Франківськ та костьол Святого Станіслава, початок 20 ст., Чортків (Тернопільська область).

Костел Матері Божої, святого Розарія і святого Станіслава (саме таку повну назву має цей храм) вперше зведено 1610 року для монастиря домініканців. Костел і сьогодні виглядає як оборонний, а в давні часи ще й був оточений високими оборонними мурами з баштами, залишки яких і досі збереглися з тильного боку храму. То ж під час численних нападів татар за храмовими мурами переховувалося місцеве населення. Наприкінці 19 століття костел вже не вміщував усіх парафіян, кількість яких постійно зростала. Тому старий костел з частиною мурів частково розібрали, а на його місці стараннями Яна Саса-Зубжинського, польського архітектора, постав новий величний храм у стилі надвіслянської готики, який прикрашали скульптури святих. У 1914 році російські війська зняли та вивезли дзвони. Залишився лише один, найбільший, який окупанти не змогли зняти. Але і його через 3 роки вивезли німці, розбивши на частини і знявши. За два роки дзвони повернулися на своє місце. У 1941 році перед наступом німців костел і монастир підпалили, а майже всіх отців і монахів-домініканців замордували на околиці Чорткова. До 1946 року костел ще певний час належав римо-католикам. У 1947 році його передали православним, а у 1959 році перетворили на склад. Нині храм належить домініканцям, яким наприкінці 80-х років повернули цей костел.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #костел, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: