Лікарі розвінчали 8 найпопулярніших міфів про грип

23.12.2018 20:13   Джерело: Експрес
Опубліковано : Настя Острозька

21 грудня, у Києві від цього вірусу померли дві жінки. Раніше медики повідомили ще про три смерті: діти віком 9 і майже 1 рік, а також 63-річна жінка, повідомляє сайт Експрес.

Лікарі наголошують — ціна неправдивих уявлень про цю хворобу може бути дуже високою. То які міфи про грип найбільш поширені? Розвінчуємо їх з Оленою Левицькою, лікаркою-епідеміологинею, Федором Лапієм, лікарем-інфекціоністом, імунологом, та Оленою Решетник, сімейною лікаркою, знавчинею народних методів лікування.

ГРИП ПРОСТО ТАК НЕ МИНАЄ

Ф. Лапій:

— Грип, як і ГРВІ, провокують віруси. Але збудники ГРВІ уражають, як правило, ніс і верхні дихальні шляхи. А грип здатний швидко вразити бронхи, легені. Чекати, що він мине сам — без лікування — не варто. Тоді ви збільшуєте ризик розвитку ускладнень, найчастіше — пневмонії.

КОЛИ І ЧИМ ЗБИВАТИ ТЕМПЕРАТУРУ?

О. Левицька:

— При гарячці зазвичай лікарі рекомендують препарати на основі парацетамолу, однак лише тоді, коли температура тіла перевищує 38 — 38,5 градуса. Це пов’язано з тим, що при підвищеній температурі виробляються захисні антитіла. Збиваючи її, ми порушуємо цей механізм. Не рекомендують при грипі пити аспірин, він може призвести до розвитку важкого ускладнення — печінкової недостатності.

Читайте також: Епідемія грипу в Україні. Що варто знати про штами цього вірусу

ЯК ДІЮТЬ ЛІКИ ПРОТИ ГРИПУ?

“Одні з таких ліків стимулюють вироблення інтерферону, — каже Федір Лапій. — Дія інших препаратів полягає у безпосередньому впливі на певні штами грипу, блокуванні розмноження вірусів грипу типів А і B, завдяки чому зменшується їх токсичний вплив”.

ГРИП НЕ БОЇТЬСЯ МОРОЗУ

Ф. Лапій:

— Що вища температура повітря, то коротше життя вірусу грипу. У замерзлому стані деякі віруси можуть зберігатися тисячі років.

ПРАВИЛО ДЛЯ ТИХ, ХТО КАШЛЯЄ

О. Левицька:

— Не варто затуляти долонею рота, коли кашляєте. Краще закриватись внутрішнім згином ліктя, одноразовою хустинкою. Інакше на долоні залишаться краплі слизу. До 5 — 15 годин вірус грипу живе на шкірі.

ПИТИ — БАГАТО. А ЇСТИ?

О. Решетник:

— Зазвичай у хворої людини немає апетиту, і не треба змушувати себе їсти. Але й голодувати не слід, це може підсилити інтоксикацію організму. Їжа має бути легкою (перетерті овочеві супи, бульйони), можна відмовитися хіба від м’яса, адже воно важко перетравлюється, пиття — часте і вітамінізоване (морси, несолодкий узвар, чаї з липою, малиною, ромашкою). Молока краще не вживати, а ось кисломолочні продукти будуть корисні.

Читайте також: "Мене вилікувала крижана вода". Про оздоровчий ефект моржування - з перших уст

ЧИ БОЇТЬСЯ ГРИП ВІТАМІНУ С?

О. Левицька:

— Доведено, що надмірні дози цього вітаміну додатково навантажують нирки, провокують виділення стресових гормонів, а це пригнічує імунітет. Аби забезпечити організм фізіологічною добовою дозою вітаміну С, не потрібно їсти драже. У середньому на день досить одного лимона чи апельсина, двох-трьох яблук, однієї цибулини, 100 грамів квашеної капусти.

ЯКЩО ХВОРІВ НА ГРИП А, ТО ЧИ ЗАХВОРІЮ НА ГРИП В?

— На жаль, імунітет в організмі формується лише до конкретних штамів грипу, він утримується в середньому 1 — 4 роки.

Ірина Конторських.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Експрес  

Коментарі