Президент відвідав Тернопіль

19.12.2018 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Петро Порошенко обрав відкриття ялинки у Тернополі, бо це позитивний приклад патріотичного міста, яким керує націоналіст-господарник.

Будуючи українську Україну

Петро Порошенко напевно один із перших Президентів, який у своїй практиці багато в чому опирається на важливі для патріотичного українця речі. При ньому в українській армії та силових структурах було запроваджено у якості офіційного вітання: “Слава Україні!”. Впроваджено зміни в освіті та медіапросторі, які покликані поширити вжиток української мови. Ухвалено окремі закони щодо визнання ролі вояків ОУН та УПА у становленні незалежної України. Почалася активна декомунізація географічних назв. Усунення пам’ятників тоталітарного минулого і відновлення історичної справедливості. При цьому окремі новації, як от: зміни у законі про освіту, що передбачають більш жорсткі умови щодо вивчення державної мови; зміни у законодавстві про медіа, що збільшують квоти україномовної продукції, - викликали значний спротив не лише в Україні, але й поза її межами. Зокрема, питання освіти та мовних квот є одним із ключових, які нам постійно пригадує Угорщина, намагаючись заблокувати просування України до НАТО. Є і певні проблеми з Польщею щодо трактування спільної історії.

Попри це Президент Порошенко пішов на непрості кроки, часто вдаючись до жорстких відповідей нашим сусідам і внутрішнім опонентам. До таких кроків належить і діяльність як Президента у питанні здобуття незалежності Української Православної Церкви. Якщо подивитися об’єктивно, то при чинному Главі держави було зроблено багато у гуманітарній сфері того, що собі у заслугу був би готовий поставити кожен націоналіст. Україна повертає свою історію, свою духовність, стає більш українською.

Руйнуючи міфи про “націоналізм”

Тернопіль вважається одним із найбільш патріотичних міст України. За даними перепису 2001 року Тернопільщина належить до регіонів із найбільшою питомою часткою українців. Наше місто було першим у багатьох процесах державотворення. Теми мови, традицій, культури, історії були і є важливими для тернополянина. Це одна з причин, чому Петро Порошенко обрав Тернопіль. Адже тут йому мали б багато в чому подякувати.

Проте, ймовірно, є ще й інша причина. Це руйнування міфу про нездатність націоналістів керувати «господаркою». Такий міф і справді твердо вбивався в голови українців багато років, як на «високому політичному рівні», так і на побутовому. Напевно кожен чув «голоси експертів», котрі говорили: «Економіка важливіша за мову. Спочатку подолайте корупцію, а тоді займайтеся історією». Свідомо формувався міф, що націоналіст — це виключно той, хто махає прапором і кричить «Слава Україні!».

Тернопіль має зовсім інший приклад міського голови націоналіста Сергій Надала, який зумів поєднати, як правильні цінності, так і здатність успішно вести господарку. Зокрема, очільник Тернополя показав, що вміє дотримувати слово. Авторитетне видання «Слово і діло» підтвердило, що на сьогодні максимальний рівень виконання передвиборчих обіцянок серед усіх мерів обласних центрів саме у Сергія Надала. За час своїх каденцій він виконав 183 передвиборчих обіцянок, що приблизно на 20% більше, ніж його колега Андрій Садовий у сусідньому Львові, який активно просуває свій імідж “європейського мера”.

Високі позиції очільник Тернополя за версією “Слово і діло” посідає регулярно, протягом останніх п’яти років. Нещодавно під час форуму Kyiv Smart City Forum-2018, однієї з головних подій Східної Європи, Тернопіль переміг у номінації «Найкраща транспортна модель міста». Тернопіль став першим містом в Україні, де повноцінно запрацював “електронний квиток”. Місто регулярно потрапляє до різноманітних інвестиційних та економічних рейтингів, як найбільш сприятливе для розвитку.  Самі ж тернополяни, згідно соціологічних опитувань, що регулярно проводяться на замовлення Міжнародного республіканського інституту (США), визнають своє місто найбільш комфортним у різних сферах таких, як безпека, екологія, доступ до різних послуг. У місті реалізовуються значні міжнародні проекти за підтримки ЄБРР, Світового банку USAID, зокрема створюється новий технопарк, здійснюються інноваційні енергетичні проекти.

Так, можливо Тернополю ще далеко до тих об’ємів, які показує Київ, Дніпро, Львів, але і стартові умови були зовсім різні.

Тернопіль — руйнує міфи про націоналістів, які не вміють керувати економікою. Сергій Надал — це інший приклад, керівника, який може не настільки сильний у піарі, але вміє добре керувати господаркою. І такі приклади вдалого та ефективного управління, без сумніву, є позитивними і для Президента, який сьогодні у своїй передвиборчій стратегії намагається опиратися саме на підтримку національно свідомого українця.

Йдучи перевіреним шляхом

Петро Порошенко, зрештою, не перший, хто обирає Тернопіль для візитів. Нещодавно наше місто відвідала посол США Марі Йовановіч. Така увага посла найсильнішої країни світу є ознакою того, що тут справді є на що подивитися і є що показати. Посол самостійно “протестувала” нову систему оплати транспорту і відзначила її якість. Відвідала унікальну ярмарку вакансій, де міська рада виступила замовником тих спеціальностей, фахівців, яких бракує у міському господарстві і у своїй промові особисто подякувала міському голові Тернополя.

Місто неодноразово відвідували і посланники інших держав та міжнародних інституцій. Тут відбувався загальноукраїнський Муніципальний форум за участі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та низки міністрів.

Можна сказати, що міжнародна спільнота і київська влада, бачать у Тернополі позитивний приклад. Команда чинного Президента, очевидно, також оцінила значення таких громад, як Тернопіль для демонстрації прикладів позитивних змін в Україні. І тому, ми маємо змогу, вітати у нашому місті Президента України Петра Порошенка.

Подібні візити є по своїй суті позитивним знаком для місцевих громад, бо дають змогу місцевому самоврядуванню більше робити для своїх міст і селищ, оскільки є можливість зблизька обговорити проблемні питання і заручитися підтримкою. Будемо сподіватися, що візит Президента також принесе додаткову підтримку розвитку Тернополя і не обмежиться лише відкриттям ялинки.

Василь Бідний


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі