Сімейна медицина на Теребовлянщині

Опубліковано:
4 Грудня, 2018

Комунальне некомерційне підприємство Теребовлянської районної ради Теребовлянського району «Центр первинної медико-санітарної допомоги» діє в районі з 2014 року, але саме міська амбулаторія загальної практики сімейної медицини № 1(АЗПСМ) та адмінперсонал її нещодавно отримали окреме приміщення, де нині закінчується ремонт та дообладнання. Про дію даного закладу в Теребовлянському районі та його функції, переваги і йтиме мова далі.

Про роботу АЗПСМ розповів головний лікар установи Степан Кундрат: «В Теребовлі розміщена АЗПМС № 1, а по районі діє ще 15 подібних амбулаторій. АЗПСМ є первинною ланкою надання медичної допомого. Нині у сімейної медицини більш конкретні задачі та головною її перевагою є динамічне спостереження за станом здоров’я людей району, профілактика захворювань, роз’яснення її принципів та важливості. Лікар проконсультує, як поступово звільнитись від пагубних звичок, де знайти додаткову допомогу і перейти на здоровий спосіб життя. Терапевти, педіатри та сімейні лікарі, яких в районі є нині 32, спостерігатимуть за вашим станом здоров’я (чи станом здоров’я вашої дитини), ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани. Крім того, терапевти, педіатри та сімейні лікарі ведуть пацієнтів із хронічними захворюваннями та станами. За потреби лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо, чи буде консультуватись з ним щодо вашого лікування. Сімейний лікар також надаватиме невідкладну допомогу при гострому розладі фізичного чи психічного здоров’я, якщо не потрібно екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої меддопомоги. За таким принципом діє медицина більшості країн Європи, Канади, Америки та інших держав. У нас зараз найбільші труднощі залишаються у свідомості людей, ще й далі люди не надають важливого значення профілактиці захворюванням, а звертаються до лікаря, коли, як кажуть, вже ледве ноги тягнуть.

Наказ №504 «Про затвердження порядку надання  первинної медичної допомоги» визначає список послуг  первинної медичної допомоги(ПМД), вартість яких компенсовує держава через Національну Службу Здоров’я України (НСЗУ). Ми отримали ліцензію за новим місцем розташування і надаємо медичну допомогу населенню в повному обсязі. Підкреслюю, що всі послуги безкоштовні, вони оплачені державою, про це у нас є й окреме оголошення для людей. А середній медперсонал(медсестри) тепер у нас має новий статус – це помічники лікарів».

Про роботу лікарів АЗПМС додала лікар загальної практики-сімейний лікар Ольга Сівіцька: «У компетенції лікаря ПМД – спостереження за здоров’ям людей. Лікар також видасть потрібну довідку, листок непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи тощо. Згідно з Порядком, оптимальний обсяг практики для сімейного лікаря складає 1 800 пацієнтів, терапевта – 2 000, педіатра – 900. В нашому районі сімейною медициною на сьогодні охоплені всі жителі, ні один з них не залишився поза увагою. Лікарі також будуть виїжджати на виклики до пацієнтів. Пацієнт може подзвонити і записатись на прийом до лікаря або обґрунтувати потребу і викликати лікаря до себе додому, залишивши при цьому свої контактні дані. Лікар тепер матиме можливість передзвонити пацієнту і обговорити з ним його проблему, а також домовитись про час такого візиту. Раніше пацієнт самостійно здійснював оцінку свого стану або стану своєї дитини і приймав рішення дочекатися лікаря вдома. Зараз лікар на підставі інформації від пацієнта здійснюватиме оцінку ситуації і пропонуватиме пацієнту більш виважене рішення. Іноді стан пацієнта вимагатиме виклику швидкої (103), а не очікування, поки лікар ПМД прийде до нього»

На закінчення слід сказати ще наступне. Нині сімейною медициною передбачені сервісні умови надання меддопомоги. Так, якщо змінюється адреса надання меддопомоги чи режим роботи, то пацієнтів проінформують про це за допомогою оголошень у доступних для пацієнтів місцях, на веб-сторінках закладу чи лікаря тощо. Крім того, якщо пацієнти вже записались на прийом, їм повідомлять про зміну адреси чи режиму роботи особисто (наприклад, телефоном), на веб-сайтах, відповідні повідомлення кожен пацієнт отримає особисто.

Записатись до лікаря можна особисто, телефоном, електронною поштою чи іншими доступними засобами. Якщо змінився номер телефону, адреса електронної пошти тощо – пацієнти будуть проінформовані.

У вихідні в Теребовлянській АЗПМС № 1 працює черговий кабінет, де пацієнтів приймають поза визначеними годинами прийому, а також у святкові та неробочі дні з 8.00  до 16.42.

Якщо в людей виникатимуть якісь важливі запитання щодо надання послуг та роботи вказаного вище підприємства, то можна звертатись на телефон гарячої лінії Центру первинної медико-санітарної допомоги: 2-36-90.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #медицина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

Найбільше читають: