Кооперативний рух на Тернопільщині: Молоко із осель

Опубліковано:
2 Грудня, 2018

На Тернопільщині на сьогодні функціонують понад 60 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, 70 відсотків з них зорганізовані протягом двох останніх років. Але з них виробничій карті понад 15 молочарного типу. На місцевому рівні молокосировини вони разом із селянами- одноосібниками виробляють до 75 відсотків цього продукту. Тоді як сільгосппідприємства не більш 23-25 відсотків. Правда й ціни , яку встановлюють переробники кардинально різнять на 3- 4 грн за літр більше, ніж від корів, що утримує на сеселення.

Надійно прописався і працює кооператив «Лосятинське молочне джерело». Реорганізоване спільно з Кременецьким молокозаводом воно об’єднало понад сотню молокоздавачів Лосятина. Де на сьогоднішній день місцеві жителі, хто утримує 2-3 і більше корів, забезпечені доїльними апаратам, на молокоприймальному пункті обладнано лабораторію, де аналізатор якості, який без будь- яких хімічних речовин провірить якісні показники складу молока.

Молочні потічки не міліють в селах Бучацького району. Найуспішніший в області сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Бучачекопродукт» об’єднує 1320 мешканців з 21 населеного пункту. Щодня на переробні заводи Тернопільщини й сусідніх областей вони подають до 8 тонн молокосировини. Практично кожна третя сім’я, що входить до кооперативу утримує в особистому селянському господарстві дві- три корови, від яких надоює до 30 літрів молока на добу. Всього в кооперативі налічує 1300 високоудійних корів. Вагома надбавка від реалізації продукту 3-4 тис грн на місяць. СОК «Бучачекопродукт» надав постійну роботу майже 50 своїми кооператорами, які працюють на 32 молокопунктах приймальниками, лаборантами, їздовими.

-У нас стабільна ціна на екологічно чисту молочну продукцію ,її постійно погоджуємо зі своїми кооператорами, – каже голова підприємства , колишній банківський працівник Олег Грицак. – З молокопереробними заводами маємо договори й кожна сторона їх дотримується. За власні кошти закуповуємо доїльні апарати, їхню вартість компенсує держава.

Нещодавно ФГ «Зарваниця-Агро» Теребовлянському району, яке діє при Марійському духовному центрі в селі Вишнівчик, організувало кооператив такого типу.

– Ми організували перших десять сімей. місцевих жителів, які утримують у своїх селянських господарствах 3-4 або 2 корови, – каже новообраний голова його правління Володимир Вітів. Для тих . вступає в нове об’єднання ФГ «Зарваниця-Агро» надає спонсорську допомогу 1 цнт комбікормів, тюк соломи, ветеринарне обслуговування тварин. Згодом ми чекаємо поповнення ще десять сімей мають наміри приєднатися до нас. У перспективі- відкриття лінії з переробки молока, виробництва йогуртів, пастеризованого молока, твердого сиру. На початках закупили аналізатор якості молока, укладаємо договори з переробними підприємствами, вирішуємо інші поточні питання.

– У районі вже успішно працюють два СОКи «ЛАДВЕСТ», с. Ладичин, «Друга хвиля» с. Дарахів плодоягідного напрямку тепер у Вишнівчику молочний, – каже начальник управління агропромислового розвитку Теребовлянської РДА Лариса Донецька. Зроблено добрий початок й заділ на створення нових робочих місць, покращення добробуту та соціальної сфери на селі тощо.

Ярослав Бачинський  

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аграрій, #молоко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: