Ви коли-небудь замислювалися, в чому секрет довголіття китайського народу? У звичайній капусті! Ця овочева культура не тільки одна із найпоширеніших у світі, але й одна з найкорисніших.

Склад і цілющі властивості капусти

Не зважаючи на низький вміст жиру і калорій (25 калорій на 100 г), капуста дуже поживна. Всього півсклянки капусти (75 г) містить:

– 4 г вуглеводів (в тому числі 1 г волокна і 2 г цукру);

– 1 г білка;

– 30-35% добової потреби вітаміну С;

– 81,5 мг вітаміну К;

– 11 мг магнію;

– 22 мг фолієвої кислоти;

– вітамін В-6, пантотенову кислоту (вітамін B-5), піридоксин (вітамін B-6) і тіамін (вітамін B-1);

– мінерали (кальцій, калій марганець, залізо і магній);

– антиоксиданти (холін, бета-каротин, лютеїн, зеаксантин);

– флавоноїди (кемпферол, кверцетин та апігенин).  

Саме капуста збагачує наш організм такими важливими складовими, як індол-3-карбінол, лютеїн, зеаксантин,  сульфорафан. Ці сполуки є потужними антиоксидантами і, як  відомо, допомагають захистити від захворювань дихальної  системи, раку товстої кишки і передміхурової залози, а також  знижують в крові рівень «поганого»  холестерину.  

Завдяки високому вмісту вітаміну С, регулярне вживання  капусти допомагає людському організму виробляти стійкість  до інфекцій, знищуючи вільні радикали. Цікаво! Найвищу антиоксидантну цінність має синя капуста.  

Мінерали у складі капусти контролюють частоту серцевих  скорочень і кров’яний тиск, а також використовуються для  утворення червоних кров’яних тілець.  

У 100 г капусти міститься 63% добової норми вітаміну К, що впливає не тульки на зсідання крові, а й відіграє не останню роль в метаболізмі кісткової тканини. Крім того, вітамін К допомагає в профілактиці та лікуванні хвороби Альцгеймера, оскільки запобігає пошкодженню нейронів в головному мозку.

Як приготувати капусту без втрати поживної цінності

Найкраще вживати капусту у свіжому вигляді, так зберігається більше поживних речовин. Але можна спробувати і дещо інше. Наприклад, голубці під грибним соусом чи капусту-гриль.

Ася Дан

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вітаміни, #капуста
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: