Вільні Люди у Тернополі: закликаємо духовенство, вірян, громадськість та владу об'єднуватися для створення Української Помісної Православної Церкви

28.11.2018 15:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

26 листопада у Тернополі відбувся круглий стіл на тему “Тернопільщина в контексті створення Української Помісної Православної Церкви”. Учасниками заходу були відомі діячі науки, громадські діячі та представники православних конфесій.

Під час обговорення учасники відзначили, що створення Української Помісної Православної Церкви є питанням національної безпеки, та виступили проти силового сценарію об'єднання православних церков в єдину Помісну церкву. Також було порушено питання Свято-Успенської Почаївської Лаври в контексті повернення її українському народу.

Створення Української Помісної Православної Церкви є важливим питанням національної безпеки та оборони під час гібридної агресії з боку Російської Федерації. Оскільки сучасний Московський патріархат пов'язаний із пануючим у Росії політичним режимом, більшість українців не сприймає ідею церковного єднання з ним. Учасники круглого столу переконані, що лише автокефальний статус Української Православної Церкви в єдності з Вселенським православ'ям може стати основою для подолання існуючого в державі церковного поділу.

Також учасники заходу впевнені, що українські духовні святині, які знаходяться у користуванні УПЦ (Московського патріархату) повинні бути повернені українському народу відразу після створення Української Помісної Православної Церкви.

“Сьогодні ми маємо реальний шанс відновити історичну справедливість - створити єдину Помісну церкву з центром у Києві. Важливо, щоб Кабінет Міністрів України вже розпочав підготовку передачі українських духовних православних святинь, в тому числі Свято-Успенської Почаївської Лаври, Помісній церкві”, - говорить Іван Ковалик, організатор заходу та координатор “Вільних Людей” у Тернополі.

Наголосимо, що учасники круглого столу виступили проти силового сценарію об'єднання православних церков, за винятком дій уповноважених державних органів. Оскільки застосування сили та нагнітання конфлікту в середовищі вірян є частиною російського сценарію по дестабілізації становища в Україні. “Ніщо не зміцнює так віру, як кров віруючого, пролита на вівтар його віри”, - відзначила Елла Бистрицька, професор та доктор історичних наук.

Вільні Люди спільно з учасниками круглого столу закликають вірян не вестися на провокації проросійських сил в Україні і пам’ятати, що УПЦ (МП) - це не лише священики та керівники вищої ланки, а й мільйони наших співвітчизників, яких століттями силою скеровували до Російської православної церкви. Сьогодні спецслужби РФ намагаються розв’язати релігійну війну в Україні, щоб не допусти перехід духовенства та вірян УПЦ (МП) в Помісну церкву.

Також ми звертаємося до духовенства православних конфесій, в тому числі Московського патріархату, проявити мудрість, підтримати створення в Україні Помісної автокефальної Православної Церкви, бути зі своїм народом у такий непростий і водночас відповідальний історичний час.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі