На факультеті історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбулась презентація виставки «Так, Масарик». Організаторами заходу виступили Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові та Волинське обласне товариство чехів «Матіце Волинська».

Учасниками заходу були Павел Пешек, Генеральний консул Чеської Республіки; Ігор Шедо, консул з питань культури та освіти; Євгенія Васильєва, голова Волинського обласного товариства чехів «Матіце Волинська»; Анатолій Цьось, перший проректор та проректор з адміністрування та розвитку, професор; Анна Левчук, проректор з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами, доцент.

Презентацію також відвідав Анатолій Шваб, декан факультету історії, політології та національної безпеки, професор та викладачі, студенти, історики й місцеві краєзнавці.

Експонована виставка присвячена постаті Томаша Масарика, чехословацького філософа, політичного і державного діяча, першого президент Чехословаччини (1918–1935). Як депутат австрійського парламенту Т. Масарик взяв участь у дебатах довкола польсько-українських відносин у Львові й у великій промові (25 травня 1908 року) виступив на захист прав українців.

Під час свого перебування в Україні (1917–1918) організував легіон із полонених чехів і словаків. Уклав угоду з урядом Української Народної Республіки про екстериторіальний статус легіону.

Ставши президентом Чехословаччини, Масарик підтримував діяльність українських емігрантських груп у Празі та інших містах, допоміг відкрити і забезпечив фінансовою підтримкою Український вільний університет (1921), Вищий педагогічний інститут імені Драгоманова (1923 (обидва у Празі) та Українську господарську академію у Подєбрадах (1922), Українське історично-філологічне товариство (1923).

Усі бажаючі можуть переглянути виставку на факультеті історії, політології та національної безпеки СНУ імені Лесі Українки впродовж цього тижня.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #виставка, #луцьк
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: