Тернополяни завершили презентацію проекту «Під Зорею Пінзеля. Барокове мистецтво та строї епохи» у Маріуполі

Опубліковано:
21 Листопада, 2018

У Маріуполі відбулася презентація проекту, який став переможцем індивідуальних національних проектів від Українського культурного фонду у 2018 році. Маріупольців ознайомили з творчістю українського скульптора Іоанна Георга Пінзеля, роботи якого виставлялися у Луврі, експозицією автентичного одягу та ужиткових речей українців кінця 19 – початку 20 століття Етногалереї «Спадок» з приватної колекції Тараса та Ірини Демкур.

null

 

null

Захід відбувся 17 листопада у Палаці культури «Український дім» за підтримки  головного партнера заходу – громадської організації «Молодіжна ліга майбутніх поліцейських», а також  Головного управління Нацполіції в Донецькій області, Донецької облдержадміністрації та Маріупольської міської ради. Захід спрямований на розвиток національної культури, культурного діалогу між регіонами, підвищення соціальної згуртованості на території проведення операції Об’єднаних сил.

null

Відвідувачі виставки переглянули документальний фільм «Таїна Пінзеля. Від Бучача до Лувра», що розповів про традиції полікультурної національної спадщини через творчість Іоганна Георга Пінзеля. З історією робіт митця, який є зачинателем Львівської школи скульпторів та представником пізнього бароко, гостей ознайомила керівник проекту «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» на Сході України» Наталія Волощук.

null

Також відвідувачам презентації координатор проекту Тетяна Фарина розповіла про  унікальні зразки традиційних українських строїв з різних регіонів. Екскурсанти дізналися, яка вишивка більш притаманна тій чи іншій області, які коди зашифровували майстрині у вишиванках та яке значення має знаменита Борщівська чорно вишита сорочка.

null

На знак подяки за співпрацю керівники проекту вручили партнерам проекту мистецькі  альбоми  про творчість Іоанна Георга Пінзеля та запросили відвідати галерею родини Демкур у м. Тернопіль.

null

«У Маріуполі відбулася фінальна презентація грантового проекту від Українського культурного фонду «Під Зорею Пінзеля. Барокове мистецтво та строї епохи». Керівник проекту Наталя Волощук та координатор проекту Тетяна Фарина представили учасникам українське барокове мистецтво Іоанна-Георга Пінзеля та українські строї, провели майстер-класи, конференції, академію вишиванки. Дякуємо керівнику Національної поліції у Донецькій області Миколі Семенишину за допомогу та сприяння в проведенні заходу.

null

Проект стартував 5 листопада в Сумах, а далі був Харків, Рубіжне Луганської області, Дружківка, Добропілля, Курахове і Маріуполь Донецької області.

Це був культурно-мистецький  проект, який об’єднав Схід і Захід України. У ньому була представлена культурна спадщина  регіонів, що вкотре доводить, що ми єдині.

Дякуємо Наталії Волощук та Тетяні Фарині за самовіддану працю та велику пророблену роботу – це дуже важливо сьогодні», – зазначив Тарас Демкура.

null

Нагадаємо, що за два дні до Маріуполя про творчість Пінзеля і українську вишиванку мали можливість дізнатися всі бажаючі, завітавши до Курахівського професійного ліцею.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Демкура, #етногалерея, #маріутоль, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #спадок, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: