День Гідності та Свободи: як п'ять років тому розпочався євромайдан

21.11.2018 10:53   Джерело: 5 канал
Опубліковано : Новини Тернопілля
Сьогодні, 21 листопада, рівно п'ять років тому люди вийшли на вулиці і висловили свою позицію щодо дружби з Євросоюзом. Після рішення уряду про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди асоціації України з ЄС українці вийшли на майдани. Цей день в Україні відзначають як День Гідності та Свободи, адже саме п'ять років тому розпочалася революція, яка переродила українську націю.

21 листопада 2013 року Віктор Янукович і його поплічники раптово вирішили, що Україні в Європі робити нічого. Того ж дня була оприлюднена заява уряду Азарова. Він припиняє підготовку до Угоди асоціації України з Євросоюзом. Союз митний – мав стати новим старим орієнтиром. Чільники євромісії оголошують її завершеною.

Микола Азаров особисто розповів про євроневигоду. Втім, раніше він дуже нахвалював єврошлях України:

"Президент України та уряд зробили, на мій погляд, все можливе, щоб об'єднати українське суспільство навколо європейської інтеграції".

Це рішення було ухвалено за декілька днів до Вільнюського саміту східного партнерства, де колишній Президент України Віктор Янукович мав підписати угоду про асоціацію. Уряд аргументував своє рішення погрозами Росії ввести економічні санкції проти України у випадку підписання асоціації з ЄС.
Ввечері перші незгодні виходять на протести. Українці самоорганізовувалися через соціальні мережі на Майдані Незалежності в Києві.

Євромайдан

"Добре, давайте серйозно. Ось хто сьогодні до півночі готовий вийти на Майдан? Лайки не рахуються. Лише коментарії під цим постом зі словами "Я готовий". Як тільки набереться більше тисячі, будемо організовуватися".

 

Ці слова опублікував на своїй сторінці у Facebook колишній журналіст, а нині нардеп Мустафа Найєм. Тоді цей пост назбирав 1225 коментарів і 878 посилань.

Перша акція протесту розпочалася о 22:00. Тоді учасники мітингу нарахували близько 1500 людей. Протестувальники використовували українську та європейську символіку й співали гімн України.

На вулиці вийшли журналісти, громадські активісти, опозиційні політичні лідери. Згодом вони спробували підійти до Адміністрації Президента, але прохід на вулицю Банкову був заблокований міліцією та посиленим загоном "Беркуту". Люди вирішили залишитися на ніч на Майдані. Цього ж дня небайдужі люди вийшли на євромайдани також у Львові, Донецьку, Харкові, Ужгороді, Луцьку та інших містах.

Попереду на українців чекала найдовша зима в історії України – Революція Гідності. Попереду був розпач і біль за втратою життів Небесної Сотні. Попереду українська нація переродилася, згуртувалася, а головне самоідентифікувалася.

Почуття українців, які були взимку 2014 року добре описує пісня "Злива" у виконанні Джамали, Андрія Хливнюка та Дмитра Шурова:

Цей день потрібно пам'ятати, адже свобода та гідність стали найціннішими для українців. За це боролися наші пращури, за це ми воюємо і сьогодні з Росією.

Також можна переглянути повну хронологію Революції Гідності у відео:


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: 5 канал  

Коментарі






Опілля квас
Радіо
TeNews Radio УХ Радіо

Головне за день

ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Архів новин