Харків’яни з великою цікавістю ознайомлювалися з проектом «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи»

13.11.2018 09:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Харків став другим містом у турі Сходом України, де було презентовано проект «Під Зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи». Багато бажаючих зібралося 8-9 листопада 2018 року до Центральної міської бібліотеки імені Бєлінського, щоб детальніше ознайомитися з культурною спадщиною нашої країни. Нагадаємо, що за підтримки Українського культурного фонду, дводенна презентація напередодні вже пройшла у Сумах, а до 19 листопада пройде у Рубіжному Луганської області, Добропіллі, Дружківці, Кураховому, Маріуполі Донецької області. Подібні презентації уже відбувалися за кордоном, зокрема в Аргентині, у Мюнхені, Португалії.

null

Гостей заходу ознайомили з зображенням знаменитих робіт скульптора другої половини XVIII століття Йоганна Пінзеля, національними костюмами і ляльками-мотанками Західної України, а також костюмами з колекції Харківського історичного музею і слобожанськими вишиванками.

null

«Цей проект став переможцем у конкурсі індивідуальних національних проектів від Українського культурного фонду у 2018 році. У рамках дводенної виставки, яка поєднує класичне барокове мистецтво кінця 18-го - початку 19-го століття, у різному форматі було представлено творчість відомого галицького скульптора середини 18 століття Іоанна Георга Пінзеля - представника пізнього бароко і рококо. Також в експозиції - традиційне народне мистецтво: автентичні строї та ужиткові речі українців кінця 19-го - початку 20-го століття з приватної колекції родини Демкур. Тому невипадково на виставці є експозиція робіт сучасних митців Тернопільської області на Пінзелеєзнавчу тематику, виставка місцевих краєзнавчих матеріалів, яка підготовлена партнерами проекту на місцях, етновиставка, заплановано майстер-клас із демонстрування прийомів одягання строїв, проведення відкритого етноуніверситету!, - розповіла один з координаторів проекту Тетяна Фарина.

null

За її словами, метою заходів є формування іміджу України як сучасної, європейської, висококультурної країни.

null

Керівник «Благодійного фонду родини Демкур», віце-президент Міжнародної торгової палати Тарас Демкура зазначив, що на зібрані фондом гроші налагоджено показ у форматі новітних технологій - 3D - оригіналів робіт Пінзеля на територіях Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей.

Він розповів, що першим етапом проекту була виставка «Пінзель у Луврі», яка відбулася у 2012-2014 роках, коли творчість майстра була тріумфально представлена виставкою його робіт в Луврі.

null

За словами Тараса Демкури проведено понад 60 презентацій культурної спадщини Іоанна Георга Пінзеля - в Україні та за її межами. Більше 800 альбомів роздано бібліотекам, проведено більше 40 презентацій мистецького альбому: в Німеччині, Аргентині, Бразилії, Польщі, Чехії, Португаліі, країнах Бенілюксу.

null

Як віце-президент з питань регіонального розвитку, керівник регіонального представництва у Тернопільській області Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Володимирович декілька років поспіль успішно розвиває такий новітній напрямок міжнародної співпраці, як культурна дипломатія:

«Як ми всі можемо бачити, на жаль, політична дипломатія не завжди встигає вчасно та адекватно реагувати на виклики сьогодення. Україна має величезний культурний потенціал, на жаль, ще не повністю відкритий та відповідним чином презентований. Саме тому я переконаний, що культурна дипломатія повинна бути додатковим (а іноді і основним) інструментом формування іміджу нашої держави».

null

Директор бібліотеки імені Бєлінського Тетяна Передерій запросила всіх бажаючих на виставку. На цікавій екскурсії побувало чимало людей, зокрема учні 7-го класу школи №105.

null

Організатори проекту висловлюють слова вдячності харків’янам, особливо колективу Центральної міської бібліотеки імені В.Бєлінського в особі директорки Світлани Передерій та завідувач методичним відділом Марії Юдіній за сприяння та організацію, за професійний підхід проведення заходу у Харкові.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі