У Сумах презентували творчість Пінзеля та борщівські вишиванки

Опубліковано:
12 Листопада, 2018

Тернопільські вишивки 18 сторіччя  та фотографії робіт галицького скульптора  Йогана Пінзеля представили сумчанам у конгрес-центрі Сумського держаного університету у рамках проекту «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи». Цей захід організував тернопільській «Благодійний фонд родини Демкур» за сприяння Українського культурного фонду.

null

 

null

В експозиції було представлено 12 автентичних старовинних борщівських вишиванок, які сьогодні є популярними в усьому світі. Цю колекцію родина Демкур збирала понад 20 років.

null

Під час презентації проекту одна з його співавторок Ірина Демкура зазначила, що «коли разом з чоловіком почали вивчати борщівську, покутську , чернівецьку, чернівецьку вишиванки, то зрозуміли, що вдома у нас почала збиратися колекція. Хто до нас приходив – ми відкривали двері і починали показувати цю колекцію. Років 4-5 назад до нас прийшла думка, що ми повинні створити власну галерею, щоб ці народні шедеври могла бачити якомога більша кількість людей. Одна з легенд гласить, що під час війни з турками всі чоловіки були вбиті і жінки поклялись сім поколінь підряд носити траур, тому більшість з них вишита чорною ниткою».

null

Усі присутні мали можливість детально ознайомитися з творчістю українського Мікеланджело – Іоанном Георгом Пінзелем.

null

«Чудово поєднуються борщівські вишиванки, культурна спадщина Пінзеля. Коли ми були в Португалії, представники бізнесу, влади, український посол в Португалії, були в захопленні від цього. Вони підходили до наших вишиванок і розуміли, що ця країна іде до європейської спільноти зі своїм багатим спадком, є самодостатньою», – наголосив Тарас Демкура.

null

Однією з умов грантової подорожі проекту є представлення виставкової експозиції місцевого краєзнавчого матеріалу. У рамках етноуніверситету, який відбувся під час наступної презентації виступила Дизайн студія «ART’elь moda», керівником якої є чудова людина , фахівець своєї справи, популяризатор культурної спадщини Лариса Ванєєва. Окрасою перлини Слобожанщини є кроловецькі рушники, які гармонійно поєдналися у творчому доробку студії. Щиро вдячні Олені Обод за сприяння і допомогу у реалізації показу!

null

Презентаційна програма складалася з інформаційних виступів-презентацій, демонстрування документальних фільмів і відеосюжетів, виставки-експозиції робіт сучасних митців Тернопільської області на пінзелезнавчу тематику, виставки місцевих краєзнавчих матеріалів, яка підготовлена партнерами проекту на місцях, етновиставки зі взірців повнокомплектних автентичних строїв, проведення майстер-класу з демонстрування прийомів одягання строїв, проведення відкритого етноуніверситету, роботи на стендах виставки, екскурсії.

Організатори проекту висловлюють подяку сумчанам, а особливо директорці Сумського коледжу Тетяні Гончаровій, команді ГО ІРІС в особі голови Наталії Сидоренко, а також голові правління Іванові Шкурату за сприяння та організацію, за професійний підхід проведення заходу у Сумах.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванка, #Демкура, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пінзель, #спадок, #суми, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: