Тернополянам дали 10 порад, як захистити себе від помилок лікарів

12.11.2018 09:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

Тернополянам дали 10 порад, як захистити себе від помилок лікарів. Корисні рекомендації опублікували працівники Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України у Facebook:

«Хто не помиляється, той нічого не робить. Навіть лікарі, відповідальні за здоров'я та життя людей, можуть зробити помилку, яка іноді буває непоправною. Але пильність пацієнтів та їх близьких може допомогти їй запобігти. Як це зробити? На що звертати увагу?

Не той пацієнт

Лікар може випадково призначити лікування не тій людині. Така помилка зазвичай виникає, коли пацієнти мають схожі імена або прізвища, а медики додатково не звіряють дані хворого. Щоб уникнути таких неприємностей, перед призначенням процедури або ліків бажано переконатися, що персонал лікарні добре перевірив дані пацієнта і номер палати.

Уявний лікар

Мільйони людей страждають від послуг псевдолікарів і непрофесіоналів. Останнім часом зросла кількість приватних клінік і медичних центрів, в яких нерідко працюють некваліфіковані фахівці. Їх некомпетентність або відверте шахрайство можуть спричинити негативні наслідки. Тому перед тим як звернутися до приватної медустанови, треба перевірити її документи, дипломи, сертифікати лікарів, дізнатися про їхній досвід роботи, послухати реальні відгуки їхніх пацієнтів.

Неправильні ліки

Навіть якщо лікар правильно призначив ліки і їх дозування, то помилку може зробити фармацевт. Невірно видані медикаменти не тільки погіршують лікування, але і можуть привести до смерті пацієнта. Потрібно попросити у фармацевта підтвердження, що ліки правильні і відповідають рецепту, особливо якщо медикаменти або рецептурна суміш людина купує вперше. Важливо переконатися і в їх необхідному дозуванні.

Небезпечна пластична хірургія

Сьогодні пластичними операціями вже нікого не здивуєш. На них наважуються все більше людей, проте сумні наслідки естетичних процедур далеко не рідкість. Наважуючись на подібний вид медичних послуг, важливо бути впевненими, що лікар має необхідну сертифікацію, диплом, достатній досвід успішної роботи (не менше п'яти років) і документ про його проходження підвищення кваліфікації. Не завадить перевірити і наявність можливих позовів його незадоволених пацієнтів. Гучна і широко розрекламована назва клініки ще не гарантує високий професіоналізм хірурга. Краще орієнтуватися на його особистий послужний список.

Токсичні трансплантати

Як відзначають фахівці в галузі трансплантології, будь-який донор органів може бути носієм одного з декількох тисяч патогенів, що викликають небезпечні хвороби. Наприклад, в США 18-річний підліток, якому пересадили нирку, незабаром помер від сказу. Виявляється, його донор незадовго до операції був покусаний зараженим кажаном. Досить складно попередити такі ситуації, але якщо людина почала хворіти після пересадки донорського органу, їй слід якомога швидше звернутися за медичною допомогою та уточнити, як почувають себе інші хворі, які отримали трансплантати того ж донора. Рання діагностика і своєчасне лікування в цих випадках допомагають врятувати життя.

«Швидка», що загубилася

Ніхто не застрахований від помилок, які може зробити лікар швидкої допомоги на шляху до лікарні. Але перш за все він повинен своєчасно дістатися до хворого. Ускладнюють цю задачу не тільки пробки і недобросовісні водії, а й невірно названа адреса пацієнта. Викликаючи швидку допомогу, необхідно чітко і правильно вимовляти адресу.

Пацієнти-мандрівники

У будинках для людей похилого віку або хоспісах через втрату пильності медичного персоналу пацієнти з деменцією або хворобою Альцгеймера можуть покинути приміщення клініки і випадково загубитися. Якщо не знайти таких «мандрівників» вчасно, то вони можуть загинути. При можливості людині в таких установах бажано надягати браслет або пришивати до його одягу мітки з позначенням адреси і телефону для зв'язку. У деяких сучасних установах застосовують браслети GPS, які допомагають відстежити місцезнаходження людини.

Хірургічні «сувеніри»

Ватні тампони, сталеві затиски і хірургічні ретрактори - це лише деякі з предметів, які були виявлені всередині тіла пацієнтів після операції. За даними західної статистики, приблизно у двох з 10 000 людей після оперативного втручання всередині тіла залишається який-небудь предмет. Таке відбувається в основному через недбалість хірурга і його помічників. Повністю застрахуватися від подібної ситуації складно. Але перед хірургічною процедурою не завадить нагадати співробітникам лікарні, щоб вони вели підрахунок використовуваних інструментів. При виникненні несподіваної лихоманки, болю або запалення після операції крім звичайного огляду, лікар повинен як слід переконатися, що в організмі пацієнта не залишилося будь-яких сторонніх предметів.

Неправильний орієнтир

Дослідження показують, що іноді пацієнтам роблять операцію не на тій ділянці тіла. В результаті проблема не вирішується, а лише посилюється. З огляду на дані статистики, не потрібно соромитися, щоб перед операцією уточнювати у медперсоналу: в якій області тіла плануються хірургічні маніпуляції.

Помилковий діагноз

За статистикою, приблизно в 10% випадків лікарі ставлять пацієнтам неправильні діагнози і призначають лікування, яке не тільки не рятує від хвороби, але може погіршити стан хворого. Іноді варто довіряти інтуїції: якщо здається, що лікар щось упустив або неправильно діагностував, краще піти до іншого лікаря (а можна до кількох), щоб скласти більш повну картину хвороби», - розповідають лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі