Люди покладаються на Тимошенко у питанні зниження тарифів

08.11.2018 17:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Одним із найболючіших питань для українців сьогодні є підвищення ціни на газ. Люди з острахом чекають на нарахування за комунальні послуги, які їм доведеться сплатити вже цього місяця. Зважаючи на те, що 60% населення країни перебуває за межею бідності, то за таких умов для переважної більшості українців постає питання: як вижити?

Разом із тим, нині діюча влада намагається виправдати рішення щодо збільшення ціни на газ, апелюючи до зобов'язань перед МВФ, що в свою чергу є прямою маніпуляцією.

Крім того, влада постійно наголошує на старих боргах. Проте, слід зазначити, що кредитні кошти, наприклад, позичені урядом Юлії Тимошенко під час світової фінансово-економічної кризи в 2008 році, були повернені з відсотками ще у 2012. Наразі Україна віддає борги, накопичені протягом останніх чотирьох років, і проценти за ними сягають позначки 13% чи навіть більше. Попри все це, знову позичаються кошти, а на обслуговування боргу йде третина державного бюджету України. Тому збільшувати надходження доходів до бюджету чинна влада вирішила за рахунок підвищення вартості газу для населення.

Черговою маніпуляцією є і твердження про впровадження так званої ринкової європейської ціни на газ. По-перше, слід зауважити, що ринкові ціни не встановлюються президентом чи урядом, а по-друге у європейських країнах вартість газу встановлюється з оглядом на можливості громадян.

В нинішніх українських реаліях підвищення ціни на газ ще більше посилює існуючу неплатоспроможність населення, у зв’язку з чим можемо спостерігати пропорційне зростання заборгованості. Разом із тим, твердження влади щодо можливості компенсації частини коштів на оплату комунальних послуг слід сприймати не більше ніж чергові обіцянки. Адже в ухваленому у першому читанні проекті бюджету на 2019 рік закладені видатки на субсидії є у півтора рази меншими, ніж цього року.

Безумовно, така ситуація вкрай негативно впливає на розвиток вітчизняної економіки. Зафіксовано, що після підняття цін на газ, фінансування капітальних інвестицій в Україні лише зменшується. Окрім того, знищуються стимули для розвитку внутрішнього ринку.  

Серед захисників інтересів населення найбільш потужним представником є парламентська партія “Батьківщина”, на чолі її з лідером Юлією Тимошенко, яка продовжує наполягати на скасуванні рішення Уряду про підвищення ціни на газ. Вона закликає народних депутатів проголосувати за постанову про мораторій на підвищення цін, проект якої вже кілька місяців зареєстрований. В свою чергу це дозволить повернутися до вартості газу, станом на березень 2018. Разом із тим запропоновано, що ціна на паливо знизиться до 2700 гривень за тисячу кубометрів.

Слід зазначити, що дана ініціатива партії “Батьківщина” безумовно підтримується населенням. Про що може свідчити і те, що тисячі людей в 160 містах України вийшли на вулиці в рамках протесту проти нинішньої тарифної політики. А сама Юлія Тимошенко вже декілька хвиль соціологічних опитувань залишається лідером президентських рейтингів.

Владислав Дзівідзінський,
політичний експерт ІНПОЛІТ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі