Всеукраїнські проекти про творчість Пінзеля і борщівську вишивку презентуватимуть на Сході України

01.11.2018 14:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

З 4 до 21 листопада організатори проекту «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» на Сході України» відвідають Суми, Харків, Рубіжне, Дружківку, Добробілля, Курахове та Маріуполь, щоб ознайомити. У кожному місті презентації триватимуть два дні з метою популяризації української культурної спадщини. Подібні презентації уже відбувалися за кордоном, зокрема в Аргентині, у Мюнхені, Португалії. Але є потреба і в тому, щоб розказувати про неї й самим українцям. Проект реалізовується за підтримки Українського культурного фонду.

null

«Ми будемо розказувати про постать Пінзеля, презентуватимемо мистецький альбом Віри Стецько «Таїна Пінзеля», покажемо фільм «Таїна Пінзеля. Від Бучача до Лувра», – розповіла Наталія Волощук, керівник проекту «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи». – Також будемо говорити про класичне мистецтво на прикладі робіт Пінзеля. У другій частині наших презентацій барокову мистецьку культуру поєднаємо з автентичними строями, які притаманні тільки нашому регіону Західного Поділля. Це буде чотиригодинна програма з двох блоків: класичне і народне мистецтво. Також у презентаційну програму проекту входять розповіді про 12 строїв. Ми показуватимемо, в чому ексклюзивність борщівської сорочки, розповідатимемо про традиції, легенди, техніки. Окрім того, буде працювати виставка робіт тернопільських і львівських художників на пінзелезнавчу тематику за результатами пленеру у Бучачі в 2017-му році. Також заплановані майстер-класи місцевих майстрів».

null

Керівник Благодійного фонду родини Демкур Тарас Демкура розповів про те, що вони долучилися до проекту спадщини Іоана Пінзеля сім років тому. Разом з тернопільським мистецтвознавцем Вірою Стецько спільно уклали і видали повноколірний, якісний альбом його робіт. Згодом презентували цей альбом у французькому Луврі, де все пройшло з великим успіхом. Потім мистецький спадок Іоана Георгія Пінзеля був презентований в Аргентині, Мюнхені, Португалії…

null

«Ця ідея вже гарно себе апробувала у Португалії в королівському палаці «Мафра», коли ми презентували культурну спадщину Пінзеля і через неї відкрили борщівську вишиванку. Ми побачили, що люди хочуть більше знати про нашу країну, нашу історію і на другий день економічного форму вони легше з нами комунікували, і краще йшли на співпрацю в економічній галузі. Іноземці побачили, що Україна має багатовікову історію та потужну культурну спадщину, зокрема барокову скульптуру, а борщівська вишиванка містить у собі символи трипільської культури. Проект в Український культурний фонд ми подали саме у такому вигляді, щоб показати багатовікову культурну спадщину від Трипілля до спадщини Пінзеля у вісімнадцятому столітті», - додав Тарас Демкура.

null

Координатор проекту Тетяна Фарина зазначила, що цей проект покликаний поєднати культуру Сходу і Заходу України, а також відродити місцеву культуру Луганської і Донецької областей.

null

 

null

Завершиться проект у Тернополі підсумковою прес-конференцією. Під час її проведення заплановано зробити скайп-включення з містами, де побувають тернополяни. Вона матиме на меті продемонструвати, що мистецтво єднає Україну.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі