З Марією Марко з Полупанівки Підволочиського району заочно був знайомий давно. Якось випала нагода зустрітися віч-на-віч на новому міському ринку Тернополя. Марія Миколаївна разом з чоловіком Павлом Сергійовичем торгували нестандартними дуже великими і м’ясистими помідорами, огірками.

По рушнику життя вже обоє у парі торують 37 років. Благословили на свою життєву стезю трьох дітей старший Микола- будівельник, Сергій- екскаваторник, Алла- медична сестра. Дочекалися уже й четверо онуків уже молодші школярі Ярослав, Олександр, в перший клас пішла й Владислава і лише п’ятирічна Маргарита більше пропадає на обійсті бабусі й дідуся. Марія Марко людина відома фаховий агроном- селекціонер, поза очі земляки називають овочевою енциклопедією. Посудіть самі на городі вирощує, експериментує з 180 сортами та гібридами вітчизнах та імпортних селекцій помідорів. Шлях томатів від насінини до промислового виробництва триває до 5- 6 років, треба скурпульозно занотувати усі зміни, температурний режим, вплив опадів на овоч. Зараз вона досконало вивчає усі характеристики останні ї сортів. що на апробації. Зокрема й сорти французької селекції «Сімеон», «Кітано». Серед нових, що у цьому році надійшли насіння з відомих світових фірм на апробацію 50 сортів та гібридів томатів. Час апробації на полупанівській землі згідно рекомендацій самих селекціонерів- генетиків три роки, що детально відстежити усі процеси розвитку й дозрівання плодів . їх зберігання в умовах ризикованого землеробства зони Лісостепу. На апробації й огірки «Кібірія», «Еколь», «Лютояр». часник «Данило» і «Любаша»

Вирощує сім’я Марко на чималій ділянці землі ранню полуницю «Ольвія», «Дукат», «Кардинал», «Альбіон». «Міран», малину «Глем-М», осінню «Ферітейг», що родить двічі, ягода велика і солодка на відмінну інших сортів цього типу. На ранні овочі капусту, зелень, томати, моркву й буряки, салати орендують 2 гектари городу. Працюють у поті чола від ранку до пізньої ночі. Селянська праця важка, а на овочевих гектарах удвічі не приострожиш, вчасно не обробиш рослини проти шкідників та хвороб і залишиться без хліба насущного- це знають добре овочеві професіонали з Полупанівки Підволочиського району невтомне і завзяте до праця подружжя Сергій і Марія Марко.

Ярослав Бачинський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аграрій, #марко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #урожай
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: