На замітку жителям Тернопільщини: як Уряд захистить від нової ціни на газ

Ціна на газ зросте, однак держава захистить тих, хто потребує її допомоги.

29.10.2018 09:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Згідно з рішенням Уряду, з 1 листопада поточного року ціна газу для населення зросте на 23,5% і складатиме 8550 грн. за тисячу кубометрів. Рішення складне, однак воно– вимушене і єдина можливість врятувати країну від дефолту.

Переговори з МВФ були непростими і тривали понад рік. Ключова вимога кредиторів  - прирівняння ціни на газ для населення до рівня промисловості. У такому разі платіжка пересічної родини на Тернопільщині зросла б на  1000-1500 грн.  Так, ціни на газ мали зрости з 1 квітня 2018 року, проте їх відкладали спочатку до кінця травня, потім – до кінця червня. І так кожен місяць. Аж до 19 жовтня.

«Ми розпочинали перемовини з того, аби підвищити ціни на 60%. Шляхом перемовин ми це знизили. Ціни з 1 листопада зростуть лише на 23,5%», – сказав Глава Уряду Володимир Гройсман.

Уряд наводив головний аргумент – доходи українців поки що не дозволяють платити ринкову ціну на газ. Саме завдяки наполегливості українського уряду і значним зусиллям ми отримали компроміс, суть якого – ціна на газ з 1 листопада 2018 року зростає не на 60%, а  лише на 23,5%. Це майже втричі менше, ніж могло би бути.

«Це вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися. Але держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям», – прокоментував Прем'єр-міністр.

Або вищі тарифи, або дефолт

Для чого Україні потрібен черговий кредит від МВФ? Відповідь проста – щоб уникнути технічного дефолту і розрахуватися з боргами за минулі роки. Так, протягом 2006-2013 рр. Україна позичила 50 млрд дол. А вже наступного року ми повинні віддати 400 млрд грн. Без допомоги ми самі не зможемо повернути такі кошти, тому вихід – кредит МВФ.

«У 2005-2008 роках в борг жили український бізнес, за рахунок кредитів купляли машини і квартири пересічні українці. У 2011-2013 роках в борг уже жила Україна як держава – за рахунок зовнішніх кредитів, а не відповідно до коштів. Це колись мало закінчитись. За часів Януковича за кілька років державний борг стрімко зріс, а резерви НБУ навпаки – знизилися вдвічі. Результат – падіння ВВП, стрімке падіння гривні. Ми маємо занадто великі борги, які треба віддавати. Це процес болісний, але іншого виходу у нас немає», – прокоментував  спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Він наголосив, що наше боргове навантаження і співвідношення боргу до ВВП в останні роки знижується. Якщо ми почали 2017 року на рівні 80% (відношення боргу країни до ВВП), то в 2018-й увійшли на рівні 73%, а до літа – взагалі дісталися рівня в 66%.

А відмова віддавати борги означала б дефолт. Україна б опинилася у кризі, гіршій за 2008 та 2014 роки, – загальний стан економіки можна було б порівняти з кризою 90-х. Жахливі реалії того часу можуть повторитися. Однак експерти стверджують, що підвищення тарифів – менш болючий для населення процес, ніж галопуюча інфляція.

Крім того, у планах підписання нової програми фінансування Stаnd-by, яка дається тим країнам, які вийшли з переддефолтного стану. Тому для того, щоб продовжити розпочаті реформи і вийти на нові показники в економіці нам необхідно продовжувати співпрацювати з МВФ.

Соціальному захисту – посилену увагу

Ті громадяни, які оформили субсидію, підвищення ціни на газ не відчують. Усі субсидії, які вже були призначені, перераховуються і переоформлюються автоматично, зазначив начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимир Сулима.

«Автоматично отримають субсидію домогосподарства, які мали субсидію в літній період. А також ті сім’ї, які звернулися за оформленням цієї допомоги після травня. Тоді опалення не було, відповідно їм субсидія не вийшла по розрахунку. Але їхні документи є в базі і ми автоматично перерахуємо субсидії», – прокоментував Володимир Сулима.

Всім, хто бажає оформити субсидію, необхідно звернутися в управління соціальної політики із заявою та заповненою декларацією про доходи. Це обов’язково потрібно зробити тим, в кого відбулися зміни у складі сім’ї. А громадяни, які уже зверталися за субсидією і отримали відмову, можуть повторно подати документи.

Крім того, з 1 жовтня в дію вступили зміни до порядку призначення субсидій, спрямовані на полегшення її отримання. Зокрема, відтепер розмір обов’язкової плати відповідає рівневі спожитих послуг. Тобто якщо обов’язкова плата буде 200 грн., а ви спожили енергоносіїв лише на 150 грн., то оплачуєте тільки 150 грн. У доходи, які беруть до уваги під час оформлення субсидій, не враховують аліменти і дотацію на вирощування великої рогатої худоби.

Отримувати субсидію зможуть і громадяни, які офіційно працюють за кордоном та сплачують там ЄСВ – їм потрібно підтвердити це документально.

Окрім того, субсидія призначатиметься на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує ЄСВ. Також її зможуть отримати безробітні, якщо встануть на облік. Субсидії будуть нараховувати родинам, що опинилися у скруті через важку хворобу або важку залежність одного з членів сім’ї. Пенсіонери, інваліди, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу (до 30%).

Разом із посиленням соціального захисту, Уряд передбачив збільшене фінансування на наступний рік заходів з енергоефективності: загалом, на утеплення житла, встановлення лічильників та заміну котлів буде виділено 2 млрд грн.

Вихід є!

Єдина реальна можливість в майбутньому знизити ціни на газ – це відмовитися від дорогого імпортного газу. Однак це можливо тільки після збільшення видобутку українського газу. І це пріоритетне завдання, поставлене Урядом, для «Нафтогазу» і «Укргазвидобування». Крім того, потрібно нарощувати власне видобування і забезпечувати ефективне споживання ресурсів. А тут потрібні зусилля не тільки центральної влади, а й місцевої, адже саме місцева влада завдяки децентралізації має повноваження і кошти проводити відповідні роботи.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі