Як «книжиться» Володимиру Кравчуку? Про це у його новій поетичній збірці

29.10.2018 10:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Так як пише Володимир Кравчук, письменник зі Збаража, не пише ніхто. Все у нього вчасно і все до ладу. Кожне слово, рядок достеменно виважені, лаконічні і, водночас, наповнені енергією новизни й імпульсивності. Може, чули? Є таке слово «пульсар». То це про нього. Мовою астрофізиків пульсар означає народження нової зірки. Ви можете мені закинути, мовляв, до чого тут це? Адже згаданий поет і так давно відомий і знаний у нашому краї. Я ж про інше. Поезія Володимира Кравчука – це глибини космосу. Його поетичний світ налаштовує на філософський лад і ще довго не відпускає. Це та поезія, яка має особливу притягальну силу, до якої хочеться ще і ще повертатись. Кожне нове прочитання – це знову нові і несподівані відкриття глибинних і досі незвіданих світів. У кількох поетичних рядках майстерно і «пульсарно» поєднуються безмежний світ почуттів, вражень, багатозначних недомовленостей… 

«І мені книжиться – написав у себе на сторінці (ФБ) Володимир Кравчук. – Проект голови Тернопільської обласної організації НСПУ Олександра Смика  – кожному письменнику-спілчанцю книга – діє. У видавництві "Терно-граф" вчора таки побачила світ моя нова книжка "Сивий жайвір висіває пісню". Видання здійснено за фінансової підтримки Тернопільської ОДА та Тернопільської обласної ради. ЩИРО ДЯКУЮ ВСІМ, ХТО ПІДТРИМАВ УКРАЇНСЬКУ КНИЖКУ, також художню раду, яка схвалила і затвердила мій рукопис». Презентація книги відбулась у приміщенні Тернопільської обласної організації НСПУ під час чергового зібрання літераторів нашого краю.

Фарбує північ вікна чорним.

Вже птахи світла відлетіли.

Незайманість паперу гордо

Чекає присуду чорнила.

Безжально кулька ручки вп’ється

У білизну, що бризне словом.

Запитую тактовність серця,

Чи може стати до розмови?

 

Гортаю час, принишклий у блокноті:

Доокулярно писані рядки

Хорошим людям, інколи – мерзоті,

Що совість продає за мідяки.

Тут світло й тінь, як теза й антитеза,

У зморшках слів не вивітрена суть

І вперті вірші з грифами закреслень,

Які спокою досі не дають».

До нової книги українського поета увійшли відомі та мало відомі твори різних років, в основному – лірика. Окремим розділом подані вірші для дітей.

До слова. У тернопільському видавництві «Джура» до свята Миколая видавці подарують найвимогливішим читачам нову казку Володимира Кравчука "Сніговиця". Ми з вами у часі творення нового казкового українського героя - дідуся Медоборія. А він стовідсотково кращий за московського "Почтальйона Пєчкіна". «Видасть книжку дітям "Джура". Він козацької натури!» – написав у себе на сторінці поет, лауреат літературно-мистецької премії ім. І. Блажкевич, премії журналу «Літературний Тернопіль». Дипломант премій ім. В. Вихруща та італійського часопису «Giorni nostri». Володар «Золотої медалі української журналістики». У  творчому доробку Володимира Кравчука 16 книг. Він редактор багатьох поетичних збірок, видань для дітей та юнацтва. Твори друкувались в українській періодиці, у виданнях Латвії, Італії, Канади, США, Австралії.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі