Голова Тернопільської ОДА підписав розпорядження про утворення Тернопільської об’єднаної громади

Опубліковано:
27 Жовтня, 2018

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна підписав розпорядження про утворення Тернопільської громади. Таким чином, Тернопільська об’єднана територіальна громада стане однією з перших ОТГ в Україні, що створена навколо обласного центру.

Процес формування Тернопільської ОТГ був складним. Навколишні громади не особливо бажали об’єднуватися з обласним центром. У червні на сесії Тернопільської міської ради було ухвалено рішення з питань, що стосувалися створення Тернопільської ОТГ та укладення міжбюджетних трансфертів. Депутати проголосували за надання соціально необхідних послуг жителям деяких сільських та селищних рад. Таким чином, було створено низку стимулів для рад, які, згідно з Перспективним планом формування територій громад Тернопільської області, мали б увійти до ОТГ з центром у м. Тернополі. Це рішення поширюється на всі сільські ради, які приймуть додаткове рішення про об’єднання з містом.

Суть рішення полягало в тому, що мешканці цих сіл, селищ будуть мати такі ж права на користування дитсадками, спортивними школами, музичними школами, пільгами в транспорті, послугами з лікування, як і мешканці обласного центру. Крім того, цим рішенням передбачено, що у випадку створення ОТГ, ставки податку на землю, на нерухомість в селах, приєднаних до Тернополя, не будуть підійматись до рівня Тернополя, а діятимуть у тому ж розмірі, як і до приєднання.

Окрім того, Тернопільська міська рада пообіцяла створити в цих населених пунктах філії ЦНАП та управлінь ЖКГ, модернізувати амбулаторії і навіть влаштувати пожежні станції. В оновленому Статуті громади та угодах планують закріпити доходи за територіями сіл, а також надати додаткове фінансування на розвиток населених пунктів. Усі жителі новоствореної ОТГ зможуть скористатися програмами «Турбота», «Здоров’я тернополян», отримати якісні медичні та освітні послуги, пільгові лікарські рецепти тощо.

Створення Тернопільської міської об’єднаної територіальної громади дасть змогу розвиватися обласному центру, отримавши додаткові території для розвитку.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #громада, #децентралізація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: