Володимир Шматько: «Українці мають переймати світовий досвід енергозбереження»

Опубліковано:
26 Жовтня, 2018

Завдяки цілеспрямованій політиці економії за два попередні роки у Чорткові зменшили споживання газу на 1 мільйон кубів.

Чортківський міський голова Володимир Шматько – представник молодої генерації вітчизняних господарників і політиків, які прагнуть змінити ситуацію в Україні на краще, вірять у незворотність реформ і власними діями переконують суспільство, що зміни треба починати зі свідомості, власного помешкання і маленької батьківщини – населеного пункту, де проживаєш. Зрештою, із чітко виписаною програмою конкретних дій для рідного міста, Володимир Шматько разом із командою однодумців йшов на місцеві вибори у 2015-му році і переміг. Спілкуючись нині з ним, усвідомлюєш, інакше не могло бути: люди повірили молодому кандидату, в якого вже тоді були впевненість, рішучість, амбіційні плани і досвід (перед тим він був Білівським сільським головою Чортківського району).

Головне – послідовність дій

Під час розмови із Володимиром Петровичем ми торкнулися лише однієї теми – енергозбереження. Бо це питання завше турбувало жителів Чорткова. У місті найскладніша ситуація в Україні з водопостачанням. Три підйоми подачі води – непроста система. Не один водозабір, а десять. Звичайно, все це вимагає людського ресурсу і чимало електроенергії. Керівництво міста скрупульозно проаналізувало ситуацію ще у січні–лютому 2016 року і зрозуміло: витрачається велика кількість електроенергії, натомість подається малий об’єм води. Словом, проблема, якою роками ніхто не займався. Не кажучи вже про те, що водоканал тоді мав 6 млн 800 тис. грн. боргу і його почали сплачувати.

Кошти за електроенергію на той час виплачували шалені: до 300 тисяч гривень на місяць, а вода жителям Чорткова подавалася погодинно. У чому річ? Звернули увагу на роботу насосів ще радянського виробництва і зрозуміли, що вони вкрай неефективні, а отже, їх треба міняти на сучасні європейські. Це дало змогу суттєво зменшити використання електрики, а на зекономлені кошти додатково придбали насоси. Все це спонукало Володимира Шматька до думки, що в міськраді є потреба утворити додаткову структуру, яка б займалася впровадженням енергоефективних заходів. Нині такий відділ – муніципального розвитку, інновацій та енергоефективності – успішно працює.

Читайте також

В Чорткові розшукують невідомого, що поцупив з офісу 2 ноутбуки (Відео)
У Чорткові серед білого дня загорівся автомобіль

З перших днів роботи його працівники зрозуміли, що проблеми не тільки у роботі водоканалу, а й в інших бюджетних установах. На початку створили систему енергомоніторингу, через котру школи, дитячі садочки, інші бюджетні організації щоденно подавали показники електролічильників. І завдяки простій арифметиці у Чорткові зрозуміли: де економлять, а де розтринькують гроші на вітер. Лише ця система у перший рік впровадження дала економію 5% електроенергії.

Відповідальність плюс стимул

– Наступним кроком, – каже Володимир Шматько, – була класна ідея відділу і депутати її підтримали – впровадити заохочувальні стимули для людей, які доклалися до економії енергоресурсів. Наприклад, якщо протягом місяця в установі зекономлено 5% електроенергії, то відповідальний за цей напрям працівник має отримати 10% від зекономлених коштів премії. Відділу, який це контролює – 20%, на заміну обладнання – 30% коштів. У такий спосіб замінили старі світильники в усіх школах на нові (а подекуди були ще ртутні лампи!). І це – звичайна, повсякденна робота, яка не вимагає особливих зусиль: перестати споживати надмірну кількість енергії.

Енергоаудит – кожній бюджетній установі

Свого часу Чортківська міська рада приєдналася до європейської світової ініціативи «Угода мерів – Схід», вступила до асоціації «Енергоефективні міста України» і взяла зобов’язання до 2030 року на території міста зменшити використання електроенергії та викиди парникових газів на 30 відсотків. Завдання амбітні, але вони відкривають доступ до ресурсів. «Ми розробили план дій сталого енергетичного розвитку міста Чорткова до 2030 року, який зареєстрували у Європейській комісії, – наголошує Володимир Петрович. –Тепер, у рамках виконання цього документу, щорічно проводимо у Чорткові дні сталої енергії. Суть заходу – переконати, передусім, бюджетників економно використовувати будь-який вид енергії. Беремо участь у проекті «Енергоефективність у громадах II» німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ». 

У міжнародній фінансовій організації «Північна Екологічна Фінансова Корпорація (НЕФКО)» взяли кредит на 8 млн грн, ще 2 628 624 грн нам подарував Фонд Е5Р, а 1 млн 180 тис. грн. додали з міського бюджету. Все це на встановлення індивідуального теплового пункту, заміну вікон, дверей, даху, утеплення приміщення школи №5. Тендер на ці роботи виграла будівельна фірма ADAMSON з Івано-Франківська .

– Але перед цим, – зазначає Володимир Шматько, – зробили енергоаудит на кожну бюджетну установу, щоб знати, де ще можна зачекати, а де вже негайно потрібно впроваджувати енергоефективні заходи. Проста математика, яка показала гострі проблеми. Однак такі кроки потрібні, інакше коштів не дадуть. А надто, з наступного року без енергоаудиту Європейський Союз не фінансуватиме жодне місто. Тому не скористатися такою нагодою просто гріх. Звідси висновок – треба змінювати психологію українців, думати масштабно, а не писати примітивні листи-прохання. До речі, я двома руками аплодую Уряду, коли він приймає правильні рішення, наприклад, щодо утримання шкіл, медичних закладів місцевими громадами. Адже з Києва не краще видно, скільки кому коштів потрібно?

Маленькі кроки до великих здобутків

– Хочу, аби у Чорткові не було будинків на обслуговуванні комунальних підприємств, – каже міський голова. Це – пережиток минулого. У нас таких залишилося 86, а 104-ма опікуються ОСББ. Пропонуємо тим, де ще розмірковують, не просто створювати такі об’єднання, а брати участь у програмі 50х50, тобто половину робіт з капітального ремонту відшкодовує міська влада, а якщо мешканці хочуть утеплити будинок, то місто виділятиме 70% коштів. Мене тішить, що у двох ОСББ у нас напрочуд ініціативні жителі: взяли на ремонт кошти в обласній раді, «Теплий кредит» у держави, частину грошей виділила міська влада, а своїх витратили – нуль!».

До 2050 року у Чорткові планують стовідсотково перейти на відновлювану енергетику. У цю програму входять ще три українських міста: Житомир, Кам’янець- Подільський і Львів. Перші напрацювання уже є. У період 2016-2017 років споживання газу у Чорткові зменшилося на 1 мільйон кубів, теплоенергії – на 9%, водночас ріст використання електроенергії склав лише 1 відсоток. Серед наступних кроків: спорудження мікроТЕС на річці (проект уже погоджено з екологами), виділення 17 гектарів землі під сонячні панелі. Як сказав на завершення нашої розмови Володимир Шматько, можна роками нарікати, що в Києві ніхто нічого не робить і самому лайдакувати, а треба починати із себе, змінюватися і спонукати думати про людей.

Петро ГУДИМА

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків, #шматько
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: