Аграрна Тернопільщина: Золоте пшоно і падіння ціни гречки

Опубліковано:
24 Жовтня, 2018

Кажуть у народі, що сім років мак не родив і голоду не було. Захмарні ціни на гречку ми вже пережили. Гречаний « бум» призвів до того, що фермери різко збільшили посіви круп’яної культури й одного із головних медоносів. А тепер відбувається зворотний процес з кашею для діабетиків, військових, пацієнтів спецзакладів, малюків та учнів дитячих садків й шкіл. Сільгосппідприємства та фермери не лише недосіяний прогнозованих площ, але 2-5цнт з га втратили урожай.

Середня урожайність її склала 12,1 цнт з га. Серед кращих гречкосії Кременецького району її отримали по 22,5 цнт з га, а гусятницям у цьому році з гречкою не поталанило лише 9,6 цнт з га. далеко від них не відстали й зборівські трудівники- це найгірші показники урожаю гречки в області. Однак чиновники Мінагрополітики, не вивчивши й попит населення, запаси гречки на внутрішньому ринку вирішили застрахуватися. Закупили за валюту 40 відсотків гречки в країни- агресора Росії,30%- з Казахстану.

– Не буду жодного гектара у 2019 році сіяти гречки,- у категоричній формі заявив керівник багатогалузевого кооперативу « Ратай» Заліщицького району. кандидат сільськогосподарських наук Ігор Марусяк. Уже два роки її тримаю у складах, а реалізувати ніяк не можу. Тернопільське підприємство «Екор» основний переробник цієї культури тепер приймає її по 5 грн за кілограм, а реалізує сільгоспвиробникам та фермерам й населення 13- 15 за кг. Гречка стала дуже затратною і невигідною культурою заявив професор цієї культури Ігор Марусяк. Не кращі справи у напрямку її реалізації за відповідною ціною, ну фермерів чи приватних сільських підприємців не лише Тернопільщини. але сусідніх областей. Ринок диктує ціни- це безперечний факт, але навіщо укотре душити вітчизняного виробника, купуючи її за три дев’ять земель?

На різкий ціновий простір круп’яних культур вийшло пшоно. Його полюбляють не лише попугаї та голуби, цесарки, але люди, споживачі цього продукту. За Тернопільщину мови не веду тут щороку якщо висівають проса до 200 гектарів, то вже добре.

Торік в Україні різко скоротився не лише урожай, але посівні площі проса. Аграрії зібрали 84,8 тис тонн проса, що на 55,3 відсотка менше, ніж 2016 році.Держстат України інформує, що сільгосппідприємства виростили 49,1 тис тонн, що на 65,5% менше, ніж у минулому році, а особисті селянські господарства населення- 35,7 тис тонн проса. Торік середня урожайність склала 15 цнт з га. При цьому експорт проса сягнув 97,4 тис тонн, що на 10 відсотків перевищило рекорд річних від зернових за всю історію. На сьогодні вже у супермаркетах ціна кілограмового пакету пшона сягнула аж 42 грн. Такого раптового цінового злету немала ніколи жодна крупна харчова культура.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гречка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пшоно, #тернопіль, #тернопільські новини, #ціна
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: