До уваги читачів Новин Тернопільщини нова знахідка. Представляємо вашій увазі раритетні світлини, які були зроблені в 1890-х роках в містечку Золотий Потік на Тернопільщині. В центрі зображень будівлі замку.

Золотопотіцький замок збудований з місцевого сорту пісковику темно-червоного, гранітного кольору, на невисокому горбі в долині на лівому березі річки Золотої — притоки Дністра. Ініціатором зведення твердині був Стефан Потоцький (1568—1631) — воєвода брацлавський. Час появи замку датується початком XVII ст., приблизно в 1599–1615 роками.

Читайте також

Мешканці села Нагірнянка на фото 1925 року
Яким був Чортків в міжвоєнний період: ретро світлини
Чортків, який вражає: на фото до 1918 року

Замок був регулярним, в плані подібним на квадрат: чотири кутові п’ятигранні башти, надворітна (надбрамна) башта, палац і південно-східна оборонна стіна звернена до річки. З південно-західного боку знаходиться рів з ескарпом і вал.

До кінця XVIII століття замок був житловим. В західній частині замкового подвір‘я розміщувався колодязь, засипаний в XIX ст. 1676 р. — замок спалили турецько-татарські війська під командуванням бейлербея Дамаску Ібраґіма-паші «Шейтана». Тодішні власники Потоцькі відбудували твердиню. 1840 р. тодішні власники замку, Ольшевські, перебудували палац: в новоствореній одноповерховій кам’яниці влаштували глибокі пивниці, класицистичний головний та неоготичні двірний та бічні фасади. Подвір’я засадили липами, встановили кілька скульптур.

В ХІХ столітті Золотий Потік був містечком. У 1880-х роках до містечка було перенесено повітовий суд з Язловця.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

Замкова брама, Золотий Потік.

 

null

Замок, Золотий Потік.

 

null

Вид на замок в Золотому Потоці.

Джерело: polona.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #золотий потік, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: